REPORTAŽA DIREKTA IZ OSIJEKA / Pozadina oslobađajuće presude grobarima. Odvjetnik tvrdi: 'To je bio radni zadatak, nakon iskopavanja, što se nađe, to je ostajalo njima'

Oštećene strane u ovom slučaju – nema. A nema niti oformljenog ureda za takve nađene stvari u napuštenim grobnicama

11.10.2021.
22:40
VOYO logo

Danas su oslobođeni, a još 2015. godine na suđenju deset grobara i tri nosača lijesova, nije bilo dvojbe da su s posmrtnih ostataka skidali nakit, zlato, zube i satove, prodavali ih i novac koji bi zadržali za sebe...

"Ja kao i ostali kao i ostali ovdje okrivljeni ni lopovi ni kriminalci. A to što sam tada znao znao uzeti zlatni zub..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da sam pronalazio zlatne navlake, isključivo zlatne navlake."

"Šta da vam kažem. To što sam našao, našao sam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o čemu se ustvari radi. Kroz suđenje je postalo očito.

Grobari nisu otkopavali ovakve uređene grobove o kojima obitelj pokojnika još uvijek brine. Riječ je o grobovima starim, još od prije drugog svjetskog rata o kojima više nitko ne brine i za koje se čak ne zna niti čiji su. Tada iz uprave groblja grobarima stiže naputak, otkopajte taj grob. Raskopajte ga i napravite ga, pripremite za novu prodaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri otkopavanju takve grobnice, grobari nailaze na prastare posmrtne ostatke sa zlatnim zubom, prstenom ili zlatnim lančićem. To zlato uzimaju sebi a posmrtni ostaci sele se u centralnu grobnicu.

Sada su nepravomoćno oslobođeni sve krivnje. Sudac je danas u obrazloženju presude objasnio i zašto - direktno se obraćajući grobarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikakvog razumnog razloga da svi vi koji nemate visoko obrazovanje i nemate nikakvu naobrazbu za pravna pitanja znate što je blago. Ta zabluda bila bi otklonjiva u slučaju da ste čitali zakone, ali stvar je u tome da se može počiniti s namjerom teška krađa, a zabluda nehajem."

Grobari su odavno dobili otkaze

Iako se grobari nisu ni krili u prodavanju zlatnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni se nisu ni krili prilikom prodaje tog zlata. Znači ono što je viđeno sa nadzornih kamera oni su u uniformama sa natpisom UKOP su to prodavali. Takvi su dolazili u zlatarnu? Da", kaže odvjetnik optuženoga Dražen Srb.

No odvjetnici kažu da priča nije jednostavna jer pogrebno poduzeće tada nije imalo pravilnik kojim se takve situacije reguliraju. Postojala je samo tradicija među grobarima koja je to smatrala uobičajenim. Pri dokazivanju nevinosti, još je bitnije bilo to što grobari – nisu otkopavali grobove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači to je svaki puta bio radni zadatak. Tipa, vi kupite grobno mjesto koje je netko napustio. Ono je vlasništvo UKOPa ali ono ga prodaje vama. I onda dolazi do iskopavanja tih grobnih mjesta i što se tom prilikom nađe to je ostajalo njima, ali da oni ulaze u grobove neke, ne, to optužnica nije niti tvrdila", govori Srb.

"Tako su mi rekli i stariji grobari čim sam se zaposlio i ja sam mislio da je to u redu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je to javna tajna u UKOPu da je to sve što se nađe u zemlji, to je od grobara."

Državno odvjetništvo tvrdi da su na taj način, od 1993. do 2013. godine ostvarili dobit od 162 tisuće kuna. Sudac čija je presuda dva puta odbijena u zapisnik je unosio neobična svjedočenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste ih i vadili iz zubala? Vadio bi ih iz zubala ili bi protresao lubanju."

No, oštećene strane u ovom slučaju – nema. A nema niti oformljenog ureda za takve nađene stvari u napuštenim grobnicama. Iako, za sada nevini, grobari su odavno dobili otkaze, a novom presudom, nije sretno ni Državno odvjetništvo čiji su svi argumenti pobijeni, pa se na ovu presudu – očekuje njihova žalba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike