OPĆA POMAMA U BOTANIČKOM / Pozamašne kazne za branje Velebitske degenije: Idu i do 30.000 kuna, a mi smo danas nabavili jednu legalno. Evo i kako

Image
Foto: RTL

Ova endemska biljka koja raste u pukotinama stijena i kamenjarima strogo je zaštićena vrsta

2.10.2021.
12:25
RTL
VOYO logo

Današnja tradicionalna rasprodaja bilja koju je organizirao Botanički vrt PMF-a privukla je mnoštvo Zagrepčana, o čemu najbolje svjedoče dugački redovi duž ograde Botaničkog vrta u Runjaninovoj ulici. Botanički vrt PMF-a, naime, svake godine posljednjeg vikenda u rujnu ili prvog u listopadu rasprodaje viškove koje djelatnici Prirodoslovno matematičkog fakulteta uzgajaju u, praktički, zelenom laboratoriju u središtu Zagreba.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Na mjesto događaja stigli smo nešto nakon pola devet i stali u red dugačak stotinjak metara, unatoč činjenici da se vrata vrta otvaraju u devet sati. U kratkom se roku iza nas stvorio red dvostruke dužine od onog koji nas je dočekao, a zapričanom mnoštvu nije smetalo čekati jer su dobro znali da ih čeka jedinstvena prilika za nabavu nesvakidašnjeg bilja po iznimno prihvatljivim cijenama. Kroz bočni su ulaz djelatnici vrta puštali zainteresirane kupce u manjim skupinama, kako bi cijela rasprodaja prošla po pravilima koje zahtjeva trenutna epidemiološka situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za branje degenije iz prirode propisane su vrtoglave kazne

Ovdje ćete naći primjerke bilja koje ne možete kupiti u vrtnim centrima, poput na primjer različitih vrsta mesožderki, a najveća je atrakcija rasprodaje definitivno velebitska degenija. Ova endemska biljka koja raste u pukotinama stijena i kamenjarima strogo je zaštićena vrsta, a smatra se simbolom Velebita i Hrvatske. Toliko je cijenjena u Hrvata da je zaslužila svoje mjesto na kovanici, i to onoj od 50 lipa.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Razlog tome je njena rijetkost. Pojavljuje se velebitskim planinskim točilima, a dosad je pronađena samo na tri mjesta. Dva su na južnom Velebitu - Krug i Kuka plana, a treće je nalazište na srednjem Velebitu, na obronku Soli. To su prirodna nalazišta, odakle je presađena i na neka druga mjesta poput Meteorološke postaje Zavižan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Za branje Degenije u prirodi mogli biste zaraditi pozamašnu kaznu, a one se prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama kreću i do 30.000 kuna. Jedino mjesto gdje je možete nabaviti je upravo rasprodaja zagrebačkog Botaničkog vrta. Ljubazne djelatnice objasnile su nam kako Botanički vrt PMF-a jedini u Hrvatskoj ima dozvolu, odnosno licencu, za uzgoj i prodaju ove kamenjarke, a uprihodili su je u sklopu programa ex situ zaštite hrvatskih endemičnih biljaka.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Cijene su zaista pristupačne, a svoje smo primjerke kupili po za tridesetak kuna. Za pristojan novac na rasprodaji možete kupiti i razno drugo bilje, od aloe vere do većih sobnih lončanica. Upravo je to razlog velikim redovima koji se jednom do dva puta godišnje redovito stvaraju ispred Botaničkog, a ako ste ovoga puta propustili rasprodaju pomnije pratite njihove objave. Sljedeću priliku za ugrabiti pokoji simbol Hrvatske mogli biste dobiti već ovog proljeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike