ugrožene flora i fauna / Požar u Ornitološkom rezervatu Vranskog jezera uskoro pod nadzorom!

Image

'Gori sama trstika i šaš koji su u jezeru pa im se ne može prići jer je riječ o obraslom močvarnom terenu'

26.1.2017.
12:55
VOYO logo

Požar koji je u 11,25 sati izbio u Ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero uskoro će biti stavljen pod nazdor, izjavio je Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin.

Prema njegovim riječima, opožarena je površina od 600 x 600 metara u sjeverozapadnom dijelu Parka gdje se nalazi "srce rezervata". Teren je močvaran, prekriven je trstikom tako da djelatnici Parka i vatrogasci nisu mogli puno učiniti. Požar gasi kanader koji je došao za 45 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je teško reći što je izazvalo požar, to će pokazati istraga, ali prije desetak godina imali smo slučaj kada su uhićeni piromani koji su palili vatru u Parku. Nadam se da sada nije tako, da to nije slučaj, ali kao što sam već rekao, prave uzroke požara pokazat će istraga, rekao je ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin. 

Podsjetimo, djelatnici parka prirode Vransko jezero su kod požarišta kao i pripadnici DVD-a, a zapovjednik JVP-a Zadar Željko Šoša je na putu prema ondje sa svojom ekipom, prenosi 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražio je dizanje kanadera i to je jedino što nas može spasiti. Jer, gori sama trstika i šaš koji su u jezeru pa im se ne može prići jer je riječ o obraslom močvarnom 
terenu. U zimskim uvjetima kanaderu treba pola sata da se digne u zrak. Čekamo ga jer nam je jedina šansa, inače će izgorjeti veliki dio površine vrijednog ornitološkog 
rezervata. Teško je procijeniti kolika je površina zahvaćena, a riječ je o sjeverozapadnom dijelu jezera", izjavio je ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin.

O požaru je dojavila 23-godišnjakinja sa zadarskog područja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planulo je oko 11 sati i još gori. Dim je gust i crn, a pepeo od trstike pada po cijelom selu."

Snimku možete pogledati na stranici 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo