'POKAZATELJI SU KATASTROFALNI' / Poznati demograf 'pokopao' demografske mjere: 'To su iluzije, bacaju se milijarde'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predlaže se ukidanje poreza na prvu nekretninu, besplatno dopunsko osiguranje roditeljima...

10.5.2019.
16:01
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nacionalna demografska strategija revitalizacije RH, na kojoj je od lani radila skupina od 16 stručnjaka i koju je sastavilo Ministarstvo za demografiju, gotova je - barem što se tiče stručnjaka koji su predložili stotinjak mjera. Sada se samo čeka da mjerodavno ministarstvo finalni dokument uputi u javnu raspravu.

U demografskoj strategiji, prema neslužbenim informacijama, predlaže se da se naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta delimitiraju na punu plaću, da se vrati ukinuto oslobođenje poreza na kupnju prve nekretnine za mlade, da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađivanja obiteljskog i poslovnog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok mnogi pozdravljaju najavljene mjere, poznati demograf Stjepan Šterc smatra kako je sve to iluzija i da je riječ o bacanju novca.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je priča čista iluzija. Tamo imate ekipu koja nema bunta u sebi niti protestira protiv postojećeg stanja. To je ekipa koja se došla pokloniti i reći kako bacaju milijarde u Slavoniju i Dalmaciju, a pokazatelji su katastrofalni", rekao je Šterc za tportal te dodao:

"U prva dva mjeseca imamo prirodni pad stanovništva od 4000 ljudi, 4000 ljudi više umrlo je nego što ih se rodilo. Sve predložene mjere gotovo su floskule. Pa postoji li tko u toj skupini od znanstvenika da im objasni nešto? Oni su se požurili s tom strategijom jer je Zagreb napravio svoju, a idu i izbori. Predizborno je vrijeme i sad su najednom svi kao složni da se napravi nešto."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike