PALIJATIVNA SKRB / Pravo na dostojanstveni život do smrti: Hoće li Zagreb napokon bez muljaža dobiti hospicij?

Image
Foto: RTL/Thinkstock/Arhiva

Izgradnja hospicija u Zagrebu je još jedno od starih obećanja gradonačelnika Milana Bandića

9.7.2019.
14:30
RTL/Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Gradski ured za zdravstvo, ako dobije blagoslov Gradske skupštine, planira kupiti nekretninu za smještaj teško bolesnih i umirućih osoba na području Grada Zagreba, koji ima vrlo skromne palijativne kapacitete, i to samo u u zdravstvenim ustanovama. Inicijativa iz Grada za osnivanjem dva hospicija, ali trenutno s obzirom na financijske mogućnosti Grada realizaciju samo jednog, i to za 50 korisnika u zapadnom dijelu grada, nalazi se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

O izgradnji hospicija u metropoli priča se već godinama jer u Zagrebu ne postoji niti čvrsto strukturirana i odgovarajuće organizirana skrb za neizlječivo bolesne osobe, niti podrška članovima njihovih obitelji, a i mreža timova i ustanova za palijativnu skrb još uvijek nije dovoljno razvijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Nacionalni program razvoja palijativne skrbi od 2017. do 2020. predviđa uspostavu sustava palijativne skrbi koji uključuje i pružanje palijativne skrbi u stacionarnim ustanovama specijaliziranima za pružanje palijativne skrbi teško bolesnim i umirućim osobama - hospicijima.

Grad je, valja također podsjetiti, još prošle godine u proljeće tražio fizičke ili pravne osobe koje imaju u vlasništvu neizgrađeno građevinsko zemljište. Na njemu su kanili graditi o vlastitom trošku objekt za smještaj teško bolesnih i umirućih osoba kao samostojeći objekt, po sistemu ‘ključ u ruke’, uz obročnu otplatu kupoprodajne cijene, prema uvjetima koji bi se uredili ugovorom o kupoprodaji, uz rok predaje od 20 mjeseci od sklapanja ugovora o kupoprodaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, "Gradski ured za kontrolu odbio je dva ponuđača jer nisu bili vlasnici zemljišta gdje su htjeli graditi smještaj za palijativnu skrb, a sada je donesen novi zaključak, ali samo za zapadni dio grada te sad ponuđači ne moraju biti vlasnici zemljišta", upozorila je uoči sjednice gradska zastupnica SDP-a Vesna Nađ kazavši da sumnjaju u pogodovanje javne nabave.

Trenutno Grad Zagreb osigurava palijativne krevete u postojećim zdravstvenim ustanovama i to po 15 palijativnih kreveta u Klinici za psihijatriju Vrapče i Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan te 34 palijativna kreveta u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sjednica Gradske skupštine

  • Samo jedan ili dva hospicija u Hrvatskoj nisu dovoljni i potrebno je snažno poticati lokalnu zajednicu za razvoj hospicijske palijativne skrbi(Sanjin Strukic/PIXSELL)

Zagreb ima posebne zahtjeve i potrebe zbog svojih specifičnosti, a jedna od njih je povećan broj palijativnih bolesnika u odnosu na druge županije zbog čega dolazi do preopterećenosti postojećeg sustava, navode u nadležnom Gradskom uredu u obrazloženju koje su poslali pred gradske zastupnike i zastupnice. Stoga smatraju da je potrebno uspostaviti najmanje dvije ustanove za palijativnu skrb, od čega bi se jedna nalazila na istočnom dijelu grada, a druga na zapadnom dijelu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, pozivajući se na trenutne financijske mogućnosti Grada, Ured predlaže da se u prvoj fazi objavi Poziv za iskazivanje interesa radi kupnje nekretnine za smještaj teško bolesnih i umirućih osoba kojem bi cilj bio kupnja objekta samo u zapadnom dijelu grada.

Prođe li prijedlog Skupštinu, Grad će objaviti poziv za izkazivanje interesa kojim opet poziva fizičke ili pravne osobe koje imaju, ovaj put, u vlasništvu neizgrađeno građevinsko zemljište, odnosno zemljište za koje imaju pravnu osnovu stjecanja prava vlasništva koje se nalazi na području zapadnog dijela grada.

Na tom bi zemljištu izgradili o vlastitom trošku objekt za smještaj teško bolesnih i umirućih osoba kao samostojeći objekt, po sistemu ‘ključ u ruke’, uz obročnu otplatu kupoprodajne cijene, prema uvjetima koji bi se uredili ugovorom o kupoprodaji te uz rok predaje od 20 mjeseci od sklapanja tog ugovora.

Image
Foto: Photos
Image
Foto: Photos
  • Potreba za skrb o starim, nemoćnim, bolesnim i neizlječivo bolesnim ljudima sve je veća, i još će rasti(Photos)

Prema detaljima iz Skupštini predloženog poziva navodi se da bi lokacija objekta trebala biti u urbaniziranom dijelu grada, blizu ustanova zdravstva i drugih djelatnosti u skladu s potrebama korisnika i mora biti kvalitetno prometno povezana. Na zemljištu oko građevine trebalo bi predvidjeti uređene zelene površine minimalne veličine prema zahtjevima GUP-a odnosno pet metara kvadratnih po korisniku te pješačke staze, kolne površine i parkirališna mjesta (za potrebe trgovine trebalo bi predvidjeti dva parkirališna mjesta, liječničke ordinacije također dva te još dva za kombi vozila za potrebe doma).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni objekt trebao bi imati oko 6.000 metara četvornih BRP (riječ je o bruto razvijenoj površini - zbroju bruto površina svih etaža jedne zgrade) zatvorene površine (nadzemno i podzemno). Može se sastojati od podruma, dvije etaže i potkrovlja te u njemu treba predvidjeti jedinicu za palijativnu skrb, jedinicu za stacionarno pružanje palijativne skrbi terminalnim bolesnicima, kuhinju, tehnički blok, prostorije za upravu i druge potrebne prateće prostore, pri čemu bi jedinica za stacionarno pružanje palijativne skrbi trebala imati kapacitet 50 korisnika i korisnica.

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay
  • Provedba palijativne skrbi donosi mnogo dobra i mijenja odnose u društvu(Pixaybay)

Sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti objekt osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću mora osigurati nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad  te mora ispunjavati minimalne zahtjeve prema posebnim propisima za radne I pomoćne prostorije glede sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, kao i zadovoljiti higijensko-tehničke zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također mora sadržavati elemente neovisnog življenja s osiguranim pristupom s javne pješačke površine, u pravilu kroz glavni ulaz u građevinu - sa zasebnim ulazom za stanare i nepokretne osobe - primjenom najprikladnijih rješenja pristupačnosti za svladavanje visinskih razlika.

U samom prijedlogu poziva sve je vrlo iscrpno popisano do zadnjeg detalja, a s
obzirom na to da je riječ o ispitivanju interesa, financijska sredstva osigurala bi se, predlažu iz Ureda, tek u narednim proračunskim razdobljima - nakon što Gradska skupština donese zaključak o izboru najpovoljnije ponude te Grad sklopi ugovor o kupoprodaji kojim bi se ugovorilo obročno plaćanje kao i drugi uvjeti kupnje.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo