STIŽU OSUDE / Pravobraniteljica o Bandićevoj izjavi: Neprimjereno omalovažavajuće komentiranje žena

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Ljubičić ističe da je dobro što je većina medija reagirala na način da je jasno osudila ovakav seksizam

30.8.2018.
15:34
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u četvrtak je komentirala izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da bi "bio najbolje žensko jer svima daje", poručivši da seksualna aluzija kojom se koristio nije primjerena funkciji gradonačelnika "koji je uvijek i svugdje dužan vlastitim primjerom zalagati se za one vrijednosti za koje smo kao društvo opredijelili, a ravnopravnost spolova je jedna od njih".

"Pravobraniteljica smatra da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće komentiranje žena temeljem spola. Koristeći se seksualnom aluzijom da je najbolja žena ona koja "daje svima“, nije primjerena funkciji gradonačelnika koji je uvijek i svugdje dužan vlastitim primjerom zalagati se za one vrijednosti za koje smo kao društvo opredijelili, a ravnopravnost spolova je jedna od njih", poručila je Ljubičić u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> B.a.B.e. oštro osudile Bandićevu izjavu: 'Vrijednost žene sveo je na njenu seksualnu aktivnost'

"Jel vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam….", izjavio je zagrebački gradonačelnik u srijedu prilikom dijeljenja udžbenika po školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe na javnim funkcijama dužne su i ponašanjem i izjavama biti primjer drugima

Ljubičić je naglasila i da osobe koje obnašaju bilo koju javnu funkciju snose veću odgovornost jer postavljaju standarde javne komunikacije i dužne su i svojim ponašanjem i svojim izjavama biti primjer drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'Što nam vrijede konvencije kada Bandić otvoreno smatra da je najveća ženska vrlina promiskuitet?'

"Ne smijemo dopustiti da se borba protiv seksizma i spolnih stereotipa odvija samo u okviru odredbi dokumenata koje potpisujemo, a da se osobe na mjestima odlučivanja i druge jave osobe i dalje koriste seksizmom i spolnim stereotipima u svojim izjavama, ne vodeći računa o tome da su i seksizam i spolni stereotipi prepoznati i kao oblik diskriminacije i kao prepreka ostvarivanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca", naglašava pravobraniteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Bandić odgovorio inicijativi Željke Markić: 'Ja svima dam, da sam žensko bio bih najbolje žensko, pikova dama...' 

Ljubičić ističe da je dobro što je većina medija reagirala na način da je jasno osudila ovakav seksizam, što je, napomenula je, bila rijetkost prije nekoliko godina, a što ukazuje da seksizam više nije neprepoznat ili odobravan od većine, te što se prepoznaje i kroz pritužbe građana i građanki upućenih pravobraniteljici vezano za seksizam u javnom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri mlako ili bez komentara o Bandićevoj izjavi

Izjavu zagrebačkog gradonačelnika kratko su komentirali i neki ministri nakon sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Milan Kujundžić prvo je rekao da ne zna u kojem je kontekstu to rečeno i da ne komentira ono što ne zna, a na upit je li ta izjava seksistička, uputio je novinare da o Bandićevoj izjavi pitaju samog gradonačelnika.

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac kratko je odgovorila: "Ne znam što bih rekla. Nije primjereno", dok je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla da ne razumije na što je mislio i o čemu je govorio, dodavši da su "bilo kakve izjave koje impliciraju takve konotacije za nju neprihvatljive".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo