'TO JE PORAŽAVAJUĆE' / Pravobraniteljica ogorčena nalazom u slučaju male Nikoll: 'Svi su navodno sve poduzeli, a djeteta više nema'

Iz Ministarstva poručuju da će nalaz, koji još moraju proučiti, poslati državnom odvjetništvu na odluku

23.4.2021.
18:55
VOYO logo

U slučaju premlaćivanja do smrti djevojčice Nikoll u Novoj Gradiški nisu Utvrđene pogreške u radu! 

Zaključak je to Komore socijalnih radnika u kojem se konstatira da je socijalna radnica postupala prema protokolima: od prikupljanja podataka do predlaganja mjera, planiranja i praćenja obitelji.  Iz Ministarstva poručuju da će nalaz, koji još moraju proučiti, poslati državnom odvjetništvu na odluku: treba li tko kazneno odgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni socijalna radnica nije odgovorna za smrt djevojčice, stoji to na 30 stranica dugočekivanog nalaza Socijalne komore.

"Stručni nadzor je ocijenio da je socijalna radnica u postupcima zaštite dobrobiti postupala stručno i odgovorno, u skladu s pozitivnim propisima. Stručnim nadzorom nisu utvrđene pogreške ili propusti u radu ovlaštene socijalne radnice značajne za tragičan ishod postupka", stoji u nalazu Komore socijalnih radnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Šef Komore socijalnih radnika objasnio slučaj male Nikoll: 'Socijalna radnica bi opet postupila isto. Nismo mogli više držati dijete kod udomitelja'

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Šef Komore socijalnih radnika objasnio slučaj male Nikoll: 'Socijalna radnica bi opet postupila isto. Nismo mogli više držati dijete kod udomitelja'

A ona koja je provela nadzor, kaže da ne štiti svoju kolegicu. "Iza onoga što smo kolegica i ja procjenjivale, ja stojim. Ja sigurno ne bih svoju stručnu niti osobnu reputaciju potrošila u namjeri da nekoga zaštitim ukoliko je napravio pogrešku.  Rezultat je takav,  kolegica je radila dobro", kaže predsjednica Udruge socijalnih radnika Štefica Karačić

Isto je i za svoje kolegice utvrdila i Psihološka komora, no inspekcija Ministarstva pokazala je da je bilo propusta. " Mi smo se očitovali od samoga početka što se tiče nalaza upravnog nadzora iza kojega i dalje apsolutno stojimo i temeljem toga poduzimane su određene mjere jer je bilo utvrđeno da je bilo propusta", kazala je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A je li ili nije bilo propusta, o sva tri nalaza -  sada će odlučivati Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu. 

"Ono će procijeniti  ima li elemenata kaznenog djela", kaže Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalaz Socijalne komore stigao je posljednji i na njega se čekalo gotovo tri tjedna. Cijelom situacijom ogorčena je pravobraniteljica. 

"Ovo doista ostavlja mučan dojam i zabrinjava jer izgubljen je život djeteta. Poražavajuće je čuti da su svi navodno sve poduzeli, a djeteta više nema", rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako se ovakav slučaj više ne bi ponovio, kreće se u izradu Akcijskog plana, a čije predstavljanje ministar Aladrović najavljuje idući tjedan. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo