KOMENTIRALA SLUČAJ ŠKULIĆ / Pravobraniteljica Slonjšak: '20 godina upozoravamo da je potrebno donijeti zakon o asistenciji'

'Jedan student ima minimalno 30 kuna stanicu sad, što je znatno više nego što prima osobni asistent', kazala je Slonjšak

15.6.2022.
18:55
VOYO logo

RTL-ova reporterka Jelena Pajić o slučaju Vesne Škulić razgovarala je s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak.

"Oštro osuđujemo brutalan čin i svaki oblik nasilja, pogotovo na osobi s invaliditetom koja je teško pokretna, bespomoćna i koja treba pomoć druge osobe. Ovo je jedno od najgorih mogućih načina. Nikad, ali baš nikad, jedna osoba koja je podrška ne bi smjela ostaviti osobu s invaliditetom, a posebice ovo što se dešava da osoba živi sama, da je potpuno ovisna o drugoj osobi", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i kako osoba s invaliditetom dolazi do osobnog asistenta.

"Različiti su način dobivanja osobnog asistenta i drugih vidova podrške. Mnoge osobe s invaliditetom najtežim trebaju kroz dan pokrivanje različitih individualnih potreba. Neki ih nalaze putem udruga, preko kojih ostvaruju uslugu osobnog asistenta, neki sami, neki preko studentskog servisa ili različitih oglasa. Osobe s invaliditetom su u teškom položaju jer je teško procijeniti tko je zapravo osoba koja doista ima stvarni motiv pomoći skrb osobi u bilo kojoj životnoj okolnosti a u kojoj je neka druga motivacija što se u datom momentu ne može iščitati. Uvijek se nastoji tražiti od strane doktora opće medicine određena potvrda da se vidi da je osoba sposobna za rad s nekom osobom koja je s nekim invaliditetom, a traži se potvrda o nekažnjavanju. To nije uvijek jedini dokaz da netko u sebi ima nagon za nekim oblikom nasilja ili pljačke", kazala je Slonjšak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPADNUTA I POKRADENA /

RTL u stanu bivše saborske zastupnice u kojem se noćas odvijala drama: 'Ta osoba više nije upravljala sama sa sobom'

Image
NAPADNUTA I POKRADENA /

RTL u stanu bivše saborske zastupnice u kojem se noćas odvijala drama: 'Ta osoba više nije upravljala sama sa sobom'

Komentirala je i minimalne naknade osobnog asistenta.

"Istraživali smo da vidimo koji su razlozi odlaska asistenata, a najčešće je razlog niska primanja. Od 21,30 do 25 kuna može biti radni sat plaćen ako se radi ovisno o kojem broju radnih dana u mjesecu, tako da je to maksimalno 2000 kuna neto, uz prijevoz. To nije dovoljno da bi jedna osoba mogla podmiriti svoje minimalne troškove i zato često asistenti odlaze", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i da bi osobni asistent trebao biti plaćen prema složenosti poslova.

"Svaka osoba s invaliditetom ne treba isti vid pokrivanja individualnih potreba i tu bi trebalo napraviti paletu različitosti koeficijenata. Opet to nekako treba uskladiti da bude s aktualnim mogućim plaćanjima. Ovo je jedan od najminimalnijih od minimalnog. Jedan student ima minimalno 30 kuna stanicu sad, što je znatno više nego što prima osobni asistent", kazala je Slonjšak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i što je problematično u tome da se napokon donese Zakon o asistenciji.

"Mislim da je to tromost sustava. 20 godina upozoravamo na to da je zakon potrebno donijeti. Pokazalo se tijekom prve godine da je taj projekt pokazao važnost za život osobe s invaliditetom, ostanak u njihovom domu, kvalitetno življenje i sprečavanje moguće institucionalizacije da mlade osobe moraju zbog nedostatak podrške u kući odlaziti u ustanove gdje danas vidimo da nema prostora za osobe kojim je to potrebno ili nama kojima to ne treba. Nužno je da se osigura ostanak u kući, a to je jedino moguće uz određenu uslugu podrške. Usluga asistenta nije jedina podrška koja treba pojedinim osobama, tako da treba cijelu paletu razviti diljem Hrvatske. Nije ova Vlada kriva, sve vlade koje su bile na vlasti nisu dovoljno se angažirale oko toga i pokazale jednu dugoročnu politiku sagledavanja kako spriječiti određene posljedice. Znamo da je Zakon o asistenciji u izradi, trebao bi uskoro biti u savjetovanju, očekujemo da će se i to uskoro desiti", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo