poruka uoči dječjeg tjedna / Pravobraniteljica upozorava: 'Djeca nisu ukras na stranačkim skupovima i izbornim plakatima'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ivana Milas Klarić poziva političare i organizatore izbornih skupova da ne iskorištavaju djecu za svoj politički probitak, već da brigu o potrebama i interesima djece pokažu u svojim programima

2.10.2015.
14:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u poruci koju je uputila u petak za Dječji tjedan, koji se ove godine obilježava od 5. do 11. listopada, istaknula je kako je to vrijeme za sve odrasle da se sjete svih neostvarenih obećanja danih djeci i da se više potrude kako bi ih ispunili, te podsjetila kako "djeca ne trebaju biti 'ukras' na stranačkim skupovima".

"Obećanja ovih dana neće uzmanjkati jer se ovaj Dječji tjedan poklapa s izbornom kampanjom. Stoga i ovaj put podsjećam da djeca ne trebaju biti 'ukras' na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima te pozivam političare i organizatore izbornih skupova da ne iskorištavaju djecu za svoj politički probitak, već da brigu o potrebama i interesima djece pokažu u svojim programima i da ponude ostvariva rješenja koja će povećati razinu zaštite djece i osigurati jednakost u pravima sve djece", ističe u poruci pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodnim danom djeteta koji se obilježava u ponedjeljak, 5. listopada, počinje i tradicionalni Dječji tjedan, koji će i ove godine, poručila je Milas Klarić, biti ispunjen brojnim zabavnim sadržajima za djecu te aktivnostima u kojima se ističu dječja prava, obveza društva da zaštiti najranjivije, ali i važnost uloge djece i njihova sudjelovanja u društvu.

Dodaje kako, osim igre i zabave, djeca u Dječjem tjednu često dobivaju priliku i pitati gradonačelnike i odgovorne stručnjake u lokalnoj zajednici o tome kako će riješiti prometne probleme u blizini dječjih vrtića i škola, kad će se obnoviti ili izgraditi novi dječji vrtići ili igrališta, otvoriti igraonice za djecu i prilagoditi sve te objekte i sadržaje djeci s teškoćama u razvoju, a neka će ih pitati i što se dogodilo s prošlogodišnjim neispunjenim obećanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za djecu istaknula je u poruci kako o tim teškim zadatcima danas promišljamo suočeni s patnjom djece izbjeglica, kao i djece koja trpe zbog nasilja i siromaštva, svjesni barijera koje se postavljaju pred djecu s teškoćama u razvoju ili djecu koja žive u institucijama.

"Ne zaboravimo da nas djeca gledaju. Iz naših postupaka uče kako u različitim životnim situacijama preuzimati svoj dio odgovornosti, kako se suočavati sa svojim i tuđim nevoljama, kako se boriti za svoja prava i poštovati prava drugih" poručila je Milas Klarić i svoj djeci čestitala Međunarodni dan djeteta i uz želje da im ovaj Dječji tjedan bude ispunjen radošću i dobrim raspoloženjem, ali i svjesnošću o dječjim pravima, te da je ostvarenje tih prava zadaća svih odraslih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo