PISMO PREMIJERU / Pravobraniteljica upozorila Plenkovića na ponašanje njegovih ministara i pozvala ga da osigura poštivanje Ustava

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell / Josip Regovic/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je pismo premijeru Andreju Plenkoviću

2.5.2019.
18:26
Patrik Macek/Pixsell / Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Iako sudska praksa pokazuje da se korištenje sintagme 'Za dom spremni' smatra protupravnim, aktivnosti pojedinih ministarstava i dužnosnika Vlade očigledno su i pravno posve neargumentirano tome suprotni, upozorila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u pismu premijera Andreja Plenkovića.

Pismo je premijeru uputila nakon njegova istupa poslije komemoracije u Jasenovcu u kojoj je Plenković ustvrdio da se jako puno radi na tome da se u Hrvatskoj povećaju napori, na pravi način, kada je riječ o kulturi sjećanja, poštivanju žrtava te vrlo jasnoj i nedvosmislenoj osudi zločina ustaškog režima.

Vidović mu je pismo uputila upravo radi smanjenja društvenih podjela, podizanja svijesti o toleranciji i uključivosti te kvalitetnijeg dijaloga, a u tom dopisu ga je zamolila da kao premijer uloži osobni napor i osigura dosljedno, nedvosmisleno i beziznimno postupanje resornih ministarstava kako bi se ustavne vrednote osigurale u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, praksa pokazuje često posve suprotno postupanje, i to upravo od strane dužnosnika Plenovićeve Vlade i stranke, a na to je upozorila i pravobraniteljica, koja je, kao što smo već pisali, još u studenom prošle godine oštro prozvala niz državnih institucija za relativizaciju ustaštva u Republici Hrvatskoj.

''Premda iz raspoložive sudske prakse najviših nacionalnih sudova proizlazi da, dosljedno i ujednačeno, korištenje sintagme 'Za dom spremni!' smatraju protupravnim, a što proizlazi i iz Dokumenta dijaloga, kao i iz prakse Ustavnog suda koju je dužna poštovati svaka pravna i fizička osoba, aktivnosti pojedinih ministarstava i dužnosnika Vlade očigledno su i pravno posve neargumentirano, tome suprotni. Primjerice, unatoč vrlo jasnoj praksi Visokog prekršajnog suda, nadležne policijske postaje i uprave vrlo neujednačeno, ili uopće, ne pokreću prekršajne postupke protiv počinitelja koji koriste simbole, znakove i pokliče proizašle iz NDH, posebno u dvije situacije'', podsjetila je Vidović Plenkovića u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Jedna se, ističe, odnosi na korištenje pokliča 'Za dom spremni!' na koncertima Marka Perkovića Thompsona ili u njegovoj komunikaciji putem društvenih mreža: 'On je u najmanje četiri navrata – na koncertima i na svojoj službenoj Facebook stranici, od 2017. do 2019. godine uzvikivao, odnosno objavio navedeni poklič, a reakcija nadležnih policijskih postaja bila je u suprotnosti s praksom Visokog prekršajnog i Ustavnog suda, odnosno s Ustavom Republike Hrvatske. U prekršajnom postupku pokrenutom 2017. nadležna policijska uprava nije uložila žalbu na prvostupanjsku oslobađajuću presudu, čime je onemogućila da stav iznese Visoki prekršajni sud, a u slučajevima koji su uslijedili poslije toga, nije podnosila prekršajnu prijavu što je pravdala ranijom oslobađajućom presudom prvostupanjskog suda, koja je postala pravomoćna samo zbog odluke da ne uloži pravni lijek''.

Međutim, prema ostalim građanima koji koriste ovaj pozdrav, policija ipak postupa, upozorava pučka pravobraniteljica: ''Iako za Marka Perkovića nije utvrđeno da je 5. kolovoza 2018. uzvikujući 'Za dom spremni' remetio javni red i mir, optužni prijedlozi su ipak podneseni protiv četvorice okrivljenika koji su na isti dan i na istoj manifestaciji nosili majice sa natpisom 'HOS – ZA DOM SPREMNI' te 'U' i 'Crna legija' što je policija kvalificirala kao simbole ustaškog pokreta NDH koji simboliziraju mržnju prema ljudima drukčije vjerske i etničke pripadnosti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Druga situacija na koju je Vidović upozorila jest postrojavanje pripadnika IX. bojne HOS-a 'Rafael vitez Boban' 10. travnja ove i prethodne dvije godine: ''Policijska uprava splitsko-dalmatinska podignula je optužni prijedlog protiv prekršitelja koji su uzvikivali pozdrav 'Za dom spremni!' samo 2017. godine i u tom postupku nije se žalila na oslobađajuću presudu, zbog čega je i u ovom slučaju Visoki prekršajni sud bio onemogućen iznijeti svoj sud u žalbenom postupku. Kao i u slučaju Thompson, policija godinu dana kasnije nije podizala optužni prijedlog''.

Svoju je odluku policija obrazložila pravomoćnom odlukom iz 2017. godine iako se 10. travnja poklapa jedino s obilježavanjem proglašenja NDH, a nakon istog incidenta 2019. godine, policija, kako je objavljeno, provodi izvide. No unatoč traženju, pučka pravobraniteljica tvrdi da još o tome nije zaprimila očitovanje, a o provođenju izvida doznala je iz medija.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pravobraniteljica nije zaboravila ni ponašanje Ministarstva uprave, koje tumači da je opravdano odobravati statute udruga koje u znaku ili pečatu imaju sadržan pozdrav 'Za dom spremni' jer to niti jednim propisom nije zabranjeno.

Međutim, i pravobraniteljica je Plenkovića upozorila da na taj način ministar uprave Lovro Kuščević postupa upravo suprotno stavovima Vijeća za suočavanje i preporukama Dokumenta dijaloga. On je početkom ove godine naveo da će eventualna izmjena Zakona o udrugama biti 'dio širih normativnih i nenormativnih mjera s ciljem suočavanja s posljedicama vladavine nedemokratskih rješenja', ali do navedenih mjera temeljem preporuka iz Dokumenta dijaloga još uvijek nije došlo iako je donesen prije više od godinu dana - u veljači 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Tomo Medved

Naposljetku, u rujnu prošle. godine na groblju u Višnjici i Vagancu uz nazočnost ministra Medveda i vojne počasti, pokopani su posmrtni ostaci 55 osoba, civila i vojnika domobranske i ustaške vojske, što nije predviđeno ni Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kao niti Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, podsjetila je također Vidović.

''Nesporno je kako su upravo žrtve partizanskih zločina desetljećima bile prešućivane te da ih je potrebno pronaći, ekshumirati i dostojno sahraniti. Međutim, pokop pripadnika poražene vojske uz vojne počasti, odaje dojam davanja službenog, državnog legitimiteta tvorevini i ideologiji koje su potpuno oprečne vrijednostima na kojima počiva suvremena RH'', upozorila je pučka pravobraniteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Izraz lica predsjednice i premijera jasno govori o dobrom raspoloženju uoči službenog sastanka

''Radi tendencije opravdavanja simbolike proistekle iz NDH, a osobito pozdrava 'Za dom spremni', neizmjerno je važno ponovno istaknuti stav iz Dokumenta dijaloga kako nije prihvatljiva teza da je njegovo značenje postalo višeznačenjsko jer je korišten i u kontekstu pravednog i legitimnog Domovinskog rata jer je i tad bio suprotan Ustavu'', naglasila je Vidović.

Imajući na umu sve navedeno predložila je premijeru da u svrhu cjelovite, jasne i nedvosmislene osude ustaškog režima kao i radi smanjenja društvenih podjela te podizanja svijesti o toleranciji i uključivosti, svojim autoritetom predsjednika Vlade, konkretnim mjerama i aktivnostima osigura dosljednu i ujednačenu primjenu načela i vrijednosti na kojima počiva Ustav Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo