ODNOSI NEOVISNIH INSTITUCIJA / Pravobraniteljica: 'Zašto DORH može obavijestiti javnost, a nama ne odgovara na upit?'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ostaje nejasno koji su razlozi neujednačenog postupanja DORH-a, upozorila je pučka pravobraniteljica

19.7.2019.
17:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Informaciju da DORH provodi izvide pučka pravobraniteljica je dobila tek putem medija, DORH nije ni na koji način službeno obavijestio pravobraniteljicu o svom postupanju, upozorili su iz Ureda pučke pravobraniteljice, koju je DORH napao da je objektivno ugrozila tajnost, a time i učinkovitost izvida vezano uz navode iz anonimne pritužbe s navodima o nezakonitim postupanjima policijskih službenika prema migrantima.

''Važno je naglasiti kako je u nekim ranijim predmetima (koji se ne odnose na migracije), DORH pravobraniteljicu na njen upit obavještavao, primjerice, o otvaranju kaznenog spisa, što je svakako pozitivan primjer suradnje dva Ustavom predviđenih neovisnih tijela. Ostaje nejasno koji su razlozi takvog neujednačenog postupanja DORH-a te zašto istu, jednostavnu informaciju, da se izvidi provode, DORH može komunicirati javnosti, ali ne i u okviru institucionalnog postupanja u konkretnom predmetu. Konačno, povreda tajnosti je vezana uz spoznaju da se izvidi provode, a u ovom slučaju DORH nije ni na koji način službeno obavijestio pravobraniteljicu o svom postupanju'', upozorila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ona je obavijestila javnost prije nekoliko dana da je potkraj ožujka zaprimila pritužbu s navodima o nezakonitim postupanjima policijskih službenika temeljem zapovijedi nadređenih. Pritužbu je anonimno zbog straha od mogućih negativnih posljedica za svoju obitelj i posao podnio policijski službenik Postaje granične policije u ime svojih kolega.

Vidović je o tome odmah obavijestila DORH i zatražila provedbu odgovarajuće, učinkovite i neovisne istrage kako bi se nedvojbeno utvrdilo radi li se o stvarnim činjenicama ili neosnovanim optužbama. Međutim, od DORH-a nije dobila povratne informacije o pokretanju postupka te je stoga temeljem Zakona o pučkom pravobranitelju o postojanju anonimne pritužbe obavijestila javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su dobili pritužbu i da nadležno državno odvjetništvo provodi izvide, DORH je prvi puta javno potvrdio za Vijesti.hr nakon što smo ih pitali jesu li dobili pritužbu i što su poduzeli oko ispitivanja navoda iz te pritužbe. Dan nakon te potvrde DORH se odlučio oglasiti podužim priopćenjem u kojem su još jednom potvrdili da provode izvide, ali i prozvali pučku pravobraniteljicu da ignorira zakon i da je javnom objavom pritužbe ugrozila tajnost izvida.

Naime, ona je s obzirom na nedostatak povratnih informacija pritužbu početkom lipnja, na temelju Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o nacionalnom preventivnom mehanizmu, dostavila na znanje i eventualno poduzimanje radnji iz nadležnosti Sabora, predsjednicima Sabora te nadležnih saborskih Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav; unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Image
Image

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović kontinuirano upozorava na postupanje prema migrantima te upozorava na potrebu istrage i zbog zaštite policajaca koji časno obavljaju svoj posao (Srđan Ilić/Patrik Macek/PIXSELL)

Da su pritužbu zaprimili, potvrdili su nam i kazali što po tom pitanju rade i dva saborska Odbora – za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku te ljudska prava i prava nacionalnih manjina dok očitovanja predsjednika Sabora te Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav još čekamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je iz odgovora Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku na upit Vijesti.hr javnost pa tako i pravobraniteljica saznala da je MUP dobio sve informacije, uključujući i anonimnu pritužbu te se očitovao Odboru. MUP na naš upit i dalje šuti.

"Mi nismo raspolagali tajnim podacima jer ih nismo ni dobili. Nismo dobili niti temeljnu informaciju provode li se izvidi ili ne", poručila je pravobraniteljica objasnivši da informiranjem javnosti o anonimnoj prijavi nije ignorirala zakone, već je postupala u skladu s Ustavom i zakonom povjerenim mandatom koji joj daje u zadaću pratiti stanje ljudskih prava, ukazivati na potrebu njegove zaštite i o tome pravodobno i redovito informirati javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako je i ranije istaknula za Vijesti.hr, ono što traži jest učinkovita i neovisna istraga i poštivanje ne samo prava migranata, nego i prava policijskih službenika, odnosno prava svih nas: ''Za mene je inzistiranje na punom poštivanju ljudskih prava svih koji se nalaze na području naše zemlje, jedini način da svi zaista budemo sigurni. Postoje li nezakonita postupanja policajaca ili ne, trebala bi utvrditi učinkovita istraga i u konačnici sud, upravo kako bi se zaštitili svi oni policijski službenici koji svoj posao obavljaju časno, a izjave političara o tome ne mogu biti ništa drugo nego paušalni navodi''.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

DORH (Davor Puklavec/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok MUP šuti, pitanje o aninimnoj pritužbi dočekalo je ministra Davora Božinovića pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav gdje je odgovarao na pitanja saborskih zastupnika i zastupnica kao kandidat za novog potpredsjednika Vlade za vanjske i europske poslove i ljudska prava uslijed rekonstrukcije Banskih dvora premijera Andreja Plenkovića.

Upitan o navodima policajaca u anonimnoj pritužbi policajaca pučkoj pravobraniteljici da ih nadređeni prisiljavaju na primjenu sile i otimanje imovine migrantima, Božinović je rekao kako ne zna za to, ali da policija reagira na svaki takav navod i sve promptno istražuje te je odbacio optužbe da hrvatska policija koristi "push back" (nasilno vraćanje) prema migrantima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"Ako ima nekih pritužbi ili dojava, Ravnateljstvo policije i nadležne službe to provjeravaju. Bilo je nekih slučajeva gdje su se one potvrdile pa su neki policajci zbog prekoračenja ovlasti bili sankcionirani, no većinom se dojave ne potvrde. Sve dojave dolaze od ljudi koji, koliko sam informiran, nisu mogli po nekoliko puta ući u Hrvatsku. Policija ima pravo na korištenje sredstava prisile u samoobrani", kazao je, između ostalog, Božinović.

Što se pak tiče upozorenja pravobraniteljice da joj policija ne osigurava dokumente o istragama o nehumanom postupanju policije na granicama, ustvrdio je da "nema pitanja na koje nije dobila odgovor ili dokument koji je tražila, ali ne postoji pravna osnova da bilo tko traži ulaz u informacijski sustav bilo koje institucije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ''međunarodni instrumenti i nacionalni zakoni daju NPM-u (Nacionalnom preventivnom mehanizmu) ovlast nenajavljenih obilazaka mjesta u kojima se nalaze ili mogu nalaziti osobe lišene slobode te pristup svim podacima'', upozorava pravobraniteljica, koja je za Vijesti.hr ranije i detaljno objasnila s kojim se sve problemima susreće u radu kada je riječ o postupanju prema migrantima.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
  • Kuća ljudskih prava: 'Božinović nije primjeren za koordiniranje ljudskih prava u Vladi' (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Da je Božinović "ozbiljno ugrozio i vladavinu prava u Hrvatskoj jer je sustavno onemogućavao i sprječavao provođenje nadzora nad policijskim postupanjima uredu Pučke pravobraniteljice, nezavisne institucije koja je opunomoćenica Sabora za zaštitu ljudskih prava", upozorila je Kuća ljudskih prava istaknivši da Božinović nije primjeren za koordiniranje ljudskih prava u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S obzirom na to da je naš mandat za Nacionalni preventivni mehanizam predviđen i jamčen međunarodnim instrumentima za sprečavanje mučenja, izvijestili smo i Pododbor UN-a za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (SPT), Europski odbor za sprečavanje mučenja (CPT) i UN-ov Odbor protiv mučenja (CAT)'', kazala je Vidović.

''O ovom sprečavanju učinkovite provedbe naših mandata, progovaramo i na europskim i globalnim mrežama čiji smo članovi, konferencijama i drugim stručnim događanjima'', istaknula je pučka pravobraniteljica i poručila: ''Kanimo nastaviti upozoravati na opasnosti za društvo kada institucije, pogotovo one koje su ustavnim poretkom predviđene za zaštitu ljudskih prava, ne mogu učinkovito obavljati svoj posao''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo