NA ZAHTJEV DORH-a / Pred Lovrom Kuščevićem je dan odluke: Ostaje bez imuniteta, ali ne i bez slobode?

Kao što je izgledno da će bez imuniteta ostati, izgledno je i da Kuščević ostaje na slobodi

2.9.2019.
7:00
VOYO logo

Saborsko mandatno- imunitetno povjerenstvo u ponedjeljak odlučuje o ukidanju imuniteta bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću.

Kuščević, koji je sada HDZ-ov saborski zastupnik, morao je napustiti Vladu zbog afere s prenamjenom zemljišta kada se otkrilo kako od pašnjaka i kokošinjaca doći do urbanih vila, a to sad istražuje DORH i zato traži skidanje imuniteta. I dok je izgledno da će bez imuniteta ostati, izgledno je i da Kuščević ostaje na slobodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo zanima je li prenamjena štale u kuću razlog općinske odluke o prenamjeni pašnjaka u građevinsku zonu. Lovri Kuščeviću, nekadašnjem načelniku Nerežišća, na teret stavljaju i slučaj s POS-ovim stanom koji je otkupio njegov šogor. Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) HDZ-ov Žarko Tušek spreman je za dan odluke: ''Naša je saborska praksa, to nije zakonska obveza, da MIP skida imunitet. Naravno, volja saborskih zastupnika je ona krajnja, svaki zastupnik odlučuje u svoje ime".

HDZ-ov pravni zastupnik Vladimir Terešak objasnio je što nakon odluke MIP-a. Prije svega slijedi DORH-ovo izvješće: ''Kada to rješenje postane pravomoćno, DORH provodi dokazne radnje, ispituje svjedoke vještači dokumentaciju koja je već izuzeta, tako da po mom mišljenju ne bi trebalo dugo trajati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga donosi se odluka o podizanju optužnice ili obustavi istrage.  Zanimljivo je da DORH nije tražio određivanje pritvora Kuščeviću. No Terešak upozorava da je ''to moguće očekivati u kasnijoj fazi'': ''Ali poznavajući rad DORH-a i praksu, sumnjam da će se to u ovom slučaju dogoditi jer bi oni išli u samom startu tražiti skidanje imuniteta i radi određivanja pritvora''.

HDZ je Kuščevića razriješio svih stranačkih funkcija. Tušek na pitanje koliko to sve skupa šteti vladajućoj stranci, odvraća: ''Niti jedna takva situacija nije jednostavna za osobu koja se nalazi, za obitelj, pa i stranku u kojoj se nalazi, ali nije korektno prema njemu, ni HDZ-u povlačiti političke posljedice u ovom trenutku“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na posljedice su se već ranije žalili roditelji bivšeg ministra dok on sam na odlasku s funkcije nije skrivao ponos zbog svega što je učinio svojim dosadašnjim radom na funkcijama koje je obnašao, a uoči sutrašnjeg skidanja imuniteta poručio je samo da jedva čeka dokazati nevinost.

Iz Vlade i vrha HDZ-a poručuju da je ovo sada za njih pravosudno pitanje te s obzirom na to nemaju potrebe ništa dodatno komentirati. U neslužbenim razgovorima nekolicina visokih dužnosnika želi poručiti kako njegov slučaj pokazuje i da kod premijera Andreja Plenkovića nema 'zaštićenih vrsta' – onih koji su nedodirljivi, ali i ne skrivaju kako bi bili najsretniji da se slučaj Kuščević uopće nije ni dogodio.

Lovro Kuščević, treba podsjetiti, neće biti prvi dužnosnik kojemu će se ukinuti imunitet. Naime, bez imuniteta ostali su i primjerice njegovi stranački kolege Marijan Kustić kada je bio okrivljen zbog prometne nesreće, Franjo Lucić kada ga se teretilo u aferi pokušaja podmićivanja novinara, Stevo Culej zbog povezanosti s cijelom situacijom u Vukovaru kada su uništavane ćirilične ploče. Ali bez imuniteta su u vladajućoj koaliciji primjerice ostali i Tomislav Saucha, a tu još čekamo rasplet afere dnevnice te Branimir Glavaš zbog optužbi za ratne zločine.

U ponedjeljak se očekuje jedna formalna odluka – Lovro Kuščević, izgledno je, ostat će bez imuniteta i to zbog omogućavanja istrage. Generalno, na zahtjev DORH-a MIP se sastaje i daje odobrenje za skidanje imuniteta kada je riječ o kaznenom progonu.

Suglasnost MIP ne daje u slučajevima kad se saborske zastupnike tereti zbog klevete, a niz je takvih zahtjeva po privatnim tužbama koje će ih vjerojatno dočekati kad prestanu biti saborski zastupnici - ako ti slučajevi ne padnu u zastaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike