meteoalarm izdao upozorenje / Pred nama je opasna noć! Udari vjetra na Jadranu približit će se 200 km/h, sutra konačno smirivanje

U mnogim krajevima će vjetar u idućim satima još ojačati, zato su i dalje na snazi crvena i narančasta upozorenja meteoalarma

5.2.2020.
21:45
VOYO logo

Oorkanske i olujne udare vjetra imali smo sinoć i danas tijekom dana. Najjače je puhalo u Makarskoj čak 168 kilometara na sat! I u kopnenim je krajevima vjetar bio vrlo snažan, najjači u Križevcima i Varaždinu, 94 kilometara na sat!

Meteoalarm izdao upozorenje

U mnogim krajevima će vjetar u idućim satima još ojačati, zato su i dalje na snazi crvena i narančasta upozorenja meteoalarma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to točno znači? Prvo, ta upozorenja izdaje državni hidrometeorološki zavod koji je jedini nadležan za izdavanje meteoroloških upozorenja. Crveni alarm znači da je vrijeme izuzetno opasno, da je prognoziran intenzivan meteorološki događaj. Moguće su velika šteta i nezgode s opasnošću po život. Konkretno, večeras će vjetar još malo ojačati - u unutrašnjosti će biti udara do 110, a na Jadranu do 185 kilometara na sat.

U cijeloj je regiji vjetrovito, no kod nas nekako baš navjetrovitije. Naime, Hrvatske se nalazi točno između duboke i jake ciklone s istoka Europe, te snažne anticiklone na zapadu. Zbog velike razlike u tlaku zraka između ta dva sustava, imamo ovako jaki vjetar. Ispada da je ovo navjetrovitiji dan u Hrvatskoj u posljednjih 266 dana, odnosno od svibnja prošle godine. A ako na obali danas neki udar vjetra prijeđe 198 kilometra na sat, što bi se moglo dogoditi, onda će ovo biti najvjetrovitji dan u posljednje tri godine!

U četvrtak konačno smirivanje

Sutra konačno ide smirivanje  Samo će rano ujutro još imati jake i olujne udare, osobito bura i tramontana na obali. Posvuda će biti sunčano, ali vrlo hladno, zbog kombinacije nižih temperatura i vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano, uz malu, a u Zagorju, Međimurju i Podravini i umjerenu naoblaku. Vjetar će nastaviti slabjeti, no unatoč tomu, bit će hladno, uz najviše 7 stupnjeva!

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz umjerenu naoblaku. Vjetar će i ovdje puhati znatno slabije nego danas, ali i dalje će se osjećati njegov hladan dodir uz temperaturu od 5, 6 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji sunčano, na sjeveru i vedro. Tramontana i bura će slabjeti, na umjerenu do najviše jaku, no bit će hladno - na obali temperatura do 9 ili 10 stupnjeva, a u unutrašnjosti oko 6.

Na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici sunčano, na nebu samo malo oblaka. Bura će slabjeti na umjerenu do jaku pa će biti ugodnije nego danas, ali i dalje hladno. Na obali oko 10 stupnjeva, a u gorju od 2 do 5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjelja sunčanija od subote

U petak na kopnu opet malo oblačnije, postoji i mala mogućnost za kraću kišu, uglavnom u Slavoniji.  Za vikend je ujutro moguća magla, s time da će nedjelja biti sunčanija od subote. Temperatura u porastu - sve do utorka.

Na obali u petak i subotu vedro uz slabu do umjerenu buru i tramontanu. U nedjelju će zapuhati jugo pa će biti malo oblačnije, a na sjeveru može pasti i malo kiše. Početkom idućeg tjedna pak raste mogućnost za kišu i u Dalmaciji. Postupno će biti sve toplije, barem do utorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prije tog zatopljenja i slabljenja vjetra, pred nama je vrlo dinamična i opasna noć. Vjetar će još jačati, na kopnu iduća 3 do 4 sata, a na obali 10 do 12 sati. Tako će na kopnu udari prelaziti 100, dok će se na Jadranu približiti čak 200 kilometara na sat! Čuvajte se otgrnutih grana i raznih krhotina koje će letjeti zrakom, ali i rušenja stabala...  

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo