savjeti za vozače / Pred nama je pakleni vikend na autocestama: Ususret Velikoj Gospi očekuju se nepodnošljive gužve

Promet je trenutno vrlo gust u priobalju, kao i na većini cesta u smjeru unutrašnjosti. Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Hrvatskom primorju

10.8.2018.
19:14
VOYO logo

Narednih dana predstoji nam jedan od prometno najopterećenijih vikenda pa se na cestama očekuju velike gužve, posebice na autocestama A-1, A-2 i A-6, državnim cestama DC-1 i DC-8 koje vode prema morskim destinacijama, odnosno autocesti A-3 kao glavnom tranzitnom pravcu kroz Republiku Hrvatsku.

Prometne gužve najčešće se stvaraju zbog velikog priljeva vozila, na naplatnim kućicama ulazima-izlazima s autocesta, prilazima turističkim središtima te u zonama mjesta gdje su se dogodile prometne nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih nekoliko vikenda uočena je pojava formiranja većih kolona na autocesti A-1, posebice dionici Zagreb – Bosiljevo, iako na samoj dionici nije bilo prometnih nesreća. Navedene prometne gužve nastale su jer jedan dio vozača ne poštuje odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na način da su se bezrazložno sporo kretali lijevom prometnom trakom, što je rezultiralo stvaranjem više kilometarskih kolona.

Promet je trenutno vrlo gust u priobalju, kao i na većini cesta u smjeru unutrašnjosti. Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Hrvatskom primorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prometnih nesreća vozi se usporeno na riječkoj obilaznici kroz tunel Škurinje 1 u smjeru Zagreba te je prekinut promet na županijskoj cesti ŽC4115 Požega-Alilovci.

A1 Zagreb-Split-Ploče:
povremeni zastoji i vožnja u koloni u pokretu od čvora Donja Zdenčina do čvora Lučko u smjeru Zagreba;
kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona vozila duga je oko 3 km;
kod naplatnih postaja Demerje u smjeru Zagreba kolona je duga oko 2 km;
prometna nesreća na 363. km između čvora PRGOMET i čvora VUČEVICA u smjeru Zagreba.
A2 Zagreb-Macelj:
kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona vozila duga je oko 1,5 km. Vozila se povremeno zaustavljaju kod tunela Frukov Krč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A3 Bregana-Lipovac:
vozilo u kvaru na 268. km+400 u smjeru Lipovca (vozilo je na zaustavnom traku);
između 300. +200 i 305. +700 km u smjeru Bajakova zatvoren zaustavni trak.

A7 GP Rupa-čvor Diračje:
zbog osobnog vozila u kvaru zatvoren je zaustavni trak od 8. +50 km do 8. +550 km u smjeru GP Rupa;
promet je srednje gust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će (tijekom vikenda, ali i zbog blagdana Velike Gospe):
• subota, 11. kolovoza – od 4 do 14 sati;
• nedjelja, 12. kolovoza – od 12 do 23 sata; 
• utorak, 14. kolovoza – od 15 do 23 sata i 
• srijeda, 15. kolovoza – od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1.

Zbog radova vozi se jednom stranom, dvosmjerno, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Velika Kopanica i Lipovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga evo nekoliko podsjetnika za vozače koji se namjeravaju kretati autocestama:

- autocestom se vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni. Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 500,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- na autocesti vozač smije mijenjati prometnu traku zbog bržeg kretanja samo prelaženjem vozilom u lijevu prometnu traku.

- na autocesti vozač ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, kretati se na način da ne drži potreban razmak, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu. Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 2.000,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- na autocesti vozač ne smije zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene.

- na autocesti vozač ne smije polukružno okretati vozilo niti se kretati vozilom unatrag, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu ili iz drugih razloga prisiljen zaustaviti vozilo na kolniku autoceste dužan ga je zaustaviti na traci za zaustavljanje vozila u nuždi i poduzeti potrebne mjere da vozilo što prije ukloni s kolnika. U tom slučaju prilikom kretanja izvan vozila, obaveza je koristiti reflektirajući prsluk.

- na autocestu se ne smije uključiti motorno vozilo koje vuče drugo vozilo, a koje se zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne može samo kretati. Iznimno, vuča vozila dopuštena je autocestom ako je razlog za vuču nastao za vrijeme kretanja vozila po autocesti, ali samo krajnjom desnom prometnom trakom do prve priključne ceste kojom se vučeno vozilo može isključiti iz prometa na autocesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova apelira na građane da prilikom putovanja poštuju prometna pravila i ograničenja (sve osobe u vozilu koriste sigurnosni pojas/dječju sjedalicu;  kreću se dopuštenim brzinama; ne voze u alkoholiziranom stanju; izbjegavaju rizična pretjecanja; za vožnju ne koriste traku za zaustavljanje vozila u nuždi; ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ako već moraju da to rade preko uređaja koji omogućuje njegovo korištenje bez upotrebe ruku i sl.), kao i da se pridržavaju naredbi policijskih službenika na terenu.

I ovog vikenda HTZ u suradnji s HAC-om i ARZ-om dijeli vodu na naplatnoj postaji Lučko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srcu smo turističke sezone te se kao i prethodnih vikenda, očekuje veliki priljev vozila na dionicama prema moru. Izrazito gust promet očekuje se u zoni naplatne postaje Lučko, gdje je zbog priljeva vozila iz tri pravca,  moguće stvaranje kolona, naročito u petak i subotu.

Zbog toga Hrvatska turistička zajednica zajedno s HAC-om i ARZ-om i ovaj vikend dijeli vodu i višejezični letak sa savjetima za sigurnu vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj ove akcije je pozicioniranje Hrvatske kao zemlje ljubaznih i dobrih domaćina, ali i izražavanje zahvalnosti brojnim turistima koji su za svoja odredišta odabrali upravo hrvatske destinacije. Gužve i vrućine su velike pa ovim činom našim gostima, koliko je to moguće, želimo olakšati putovanje i vrijeme čekanja",  poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Do sada je na Lučkom u suradnji s HTZ-om uz informativne materijale i letke podijeljeno oko 10 tisuća bočica vode, a HAC i ARZ u suradnji s Hrvatskim autoklubom kontinuirano provode informiranje stranih turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da više od 80% stranih turista u Hrvatsku dolazi cestovnim putem, opterećenje na cestovnu infrastrukturu tijekom udarnih vikenda u srcu sezone je visoko. U suradnji s našim partnerima, putovanje nastojimo učiniti što sigurnijim što je posebno važno ovih dana kada uz velike gužve na vozače nepovoljno utječu i visoke temperature", izjavio je predsjednik Uprave HAC-a dr.sc. Boris Huzjan.

Vikend donosi  promjenu vremena - moguća bura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prognostičkim najavama tijekom vikenda očekuje promjena vremena pa je u podvelebitskim dionicama moguća bura. Zbog sigurnosti prometa za očekivati je da će doći do privremenog zatvaranja dionice od čvora Sveti Rok do čvora Maslenica te od čvora Maslenica do čvora Posedarje. U slučaju zatvaranja dionica, promet će se preusmjeravati na obilazne pravce. U ovim  slučajevima moguće je stvaranje kolona i zastoja zbog smanjene propusnosti malih naplatnih postaja. HAK moli vozače da poštuju ograničenja u prometu te prate signalizaciju koja ih preusmjerava na obilazne pravce i vodi po istima.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo