ograničene ovlasti / Predsjednica će moći pomilovati samo na prijedlog povjerenstva na čijem je čelu ministar pravosuđa

Članove povjerenstva na četverogodišnji mandat, umjesto diskrecijskom odlukom, ministar će imenovati na temelju javnog poziva

2.11.2019.
17:47
VOYO logo

Vlada je Saboru poslala konačni prijedlog Zakona o pomilovanju, koji će značajno ograničiti ovlasti u pomilovanju predsjednice Republike. Ona će osuđenike ubuduće moći pomilovati isključivo na prijedlog sedmeročlanog povjerenstva na čelu kojeg je ministar pravosuđa.

Uz njega, u Povjerenstvu će biti šest istaknutih stručnjaka, dva pravnika te po jedan stručnjak s područja medicine, psihologije, sociologije i defektologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnom tekstu precizirano je da će članove povjerenstva na četverogodišnji mandat, umjesto diskrecijskom odlukom, ministar imenovati na temelju javnog poziva. Precizirane su i odredbe o postupanju Ministarstva nakon zaprimanja molbe za pomilovanje.

Ministarstvo je, po prvom tekstu, o zahtjevu trebalo obavijestiti kaznionicu ili zatvor, sud koji je izrekao presudu prvog stupnja, suca izvršenja i probacijski ured te zatražiti od njih podatke relevantne za sastavljanje izvješća o molbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnom tekstu Vlada se dosjetila da bi o zahtjevu trebala obavijestiti i predsjednika, odnosno predsjednicu RH pa je i ta obveza dodana u tekst.

Odbačen je prijedlog saborskog Odbora za pravosuđe da predsjednik države prije odluke o pomilovanju od ministra može zatražiti dodatna objašnjenja. Vlada je procijenila da je to nepotrebno jer će predsjednik prije odlučivanja na raspolaganju imati svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i izvješće Povjerenstva za pomilovanja, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo