nijednom nije uspjela / Predsjednica i tri premijera: Milanovića tražila ostavku, naljutio ju i Orešković, a sada je na redu Plenković

Zatišje u napetim odnosima Pantovčaka i Banskih dvora, koji su eskalirali nakon što je premijer odbio zajedničku sjednicu Vlade oko demografije

31.5.2018.
20:00
VOYO logo

Odnos između Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića ipak nije najlošiji ikad. Svjedoče to i primjeri kako se predsjednica nosila s ostalim premijerima u svojem dosadašnjem mandatu.

Iako je odbio zajedničku sjednicu Vlade, ne očekuje da bi predsjednica tražila njegovu ostavku. A ostavku premijera je Grabar-Kitarović već jednom tražila, ali od Zorana Milanovića. Sa SDP-ovim predsjednikom Vlade nije se slagala od početka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I od Milanovića je tražila zajedničku sjednicu Vlade. Sukobljavali su se gotovo oko svega - ekonomske, vanjske politike, čak i načina obilježavanja obljetnice Oluja. 

Javni pristanak na sjednicu, ali i poziv da iznese konkretne prijedloge kako izaći iz krize, predsjednicu je razljutilo i zatražila je Milanovićevu ostavku. I ponovno - sjednicu Vlade. No on je i dalje nastavlja ignorirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu samo zamisliti ili da mu je osobna sujeta priječila da normalno uljuđeno obnaša svoje državničke dužnosti ili da Milanović nema što reći", govorila je tada Grabar-Kitarović.

Milanoviću sujeta, a Plenkoviću je nedavno poručila da taštinu stavi sa strane. I kritizirala ga od vanjske do unutarnje politike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo jednom je predsjednicu naljutio i premijer Tihomir Orešković - kada je odbijao razriješiti šefa tajne službe Dragana Lozančića, kojeg je nazivala Milanovićevim špijunom. 

Još u kampanji predsjednica je dala naslutiti kako će vladati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću se libiti lupiti šakom o stol i pozvati na odgovornost premijera ili kojeg ministra", riječi su to kojima je započela svoj predsjednički mandat. 

Tada joj je prvi predsjednički potez bio zajednička sjednica vlade, a u tri godine i tri premijera, još ju nijednom nije uspjela prizvati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo