Dan branitelja u Dubrovniku / Predsjednica komentirala ćirilicu na plakatima: 'SNV se treba duboko pokloniti hrvatskim braniteljima'

Iako je rekla da je u Dubrovniku kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga, nisu izostale političke poruke

6.12.2019.
18:55
VOYO logo

Ćirilicu u predsjedničkoj kampanji komentirala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čiji je slogan također završio na plakatu. Jasnu poruku Srpskom narodnom vijeću poslala je s obilježavanja Dana branitelja u Dubrovniku koji se u petak prisjeća jednog od najtežih dana u svojoj dugoj povijesti.

''Tvrđava bi se trebala obnoviti''

Dubrovnik je toga 6. prosinca 1991. gorio. Napadnut je iz zraka, s kopna i mora. Na grad su padale tisuće projektila. U bolnicu su pristizali ranjenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je bio jedan od najtežih dana u mome životu. Nas je bilo puno sestara, instrumentarka, intenzivna njega i svi liječnici, ali mi smo svi radili kao jedan'', ispričala je umirovljena doktorica Biserka Jančić.

Da grad ne padne u neprijateljske ruke, borila se tek šačica branitelja na Srđu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čovjek kad pretrpi strah prvi put, onda više ne zna što je strah i samo ga adrenalin nosi'', kazao je Cvijetko Antunović, branitelj sa Srđa.

''Ta tvrđava trebala bi se obnoviti i za sve branitelje i građane Dubrovnika i Hrvatske biti otvorena u cijelosti'', rekao je Marko Mujan, predsjednik Udruge branitelja Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprijatelje su odbili i ostali upisani u povijest. 19 poginulih branitelja i civila, 60 ranjenih, krvavi je danak toga najgorega dubrovačkog dana. Na Srđu im se poklonila predsjednica.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  s dubrovačkim braniteljima na Srđu posljednji put je bila 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje sam kao predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica oružanih snaga'', rekla je Grabar Kitarović.

''Cijeli svijet je vidio istinu o ratu''

Ipak nisu izostale političke poruke. Predsjednica je dala do znanja što misli o plakatima na ćirilici koje je postavilo Srpsko narodno vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rekla bih da se Srpsko narodno vijeće treba duboko pokloniti hrvatskim braniteljima koji su oslobodili Hrvatsku, koji su omogućili demokraciju i demokratski sustav da svatko ima pravo reći što hoće'', izjavila je Grabar Kitarović.

Nakon Srđa predsjednica je svima poginulima odala počast i na moru te sudjelovala u ceremoniji preimenovanja ulice u čast ratnog zapovjednika Janka Bobetka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Slike razaranja i junačkog otpora Dubrovnika ojačale su našu odlučnost u obrani, a cijeli svijet ponovno je vidio istinu o ratu u Hrvatskoj'', rekla je predsjednica.

Nakon govora predsjednica se uputila na avion, a svi ostali prema Stradunu u svečanom mimohodu. Dan branitelja u Dubrovniku završit će se koncertom Marka Perkovića Thompsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo