podjela odgovornosti / 'Predsjednica je poslala poruku zabrinutosti, možda zna nešto što javnost još ne zna'

Profesorica komunikologije s Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinert Novosel kazala je kako su za podijele u društvu odgovorni i političari na vlasti, ali i oni u oporbi

10.5.2016.
19:18
VOYO logo

U jučerašnjem dramatičnom i do sada nikada viđenom obraćanju predsjednice hrvatskoj javnosti, Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je na zajedništvo i prekid sukoba koji, po njezinoj procjeni, postaju iznimno ozbiljni. Gostujući u RTL-u Danas, profesorica komunikologije s Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinert Novosel istaknula je kako je predsjednica javnosti iskomunicirala poruku zabrinutosti te da su za tenzije u društvu krivi i vlasti i oporba. 

Image
jačanje desnice /

Dobrodošli u Hrvatsku: zemlju kojoj u 2016. nije jasno tko je pobijedio 1945.

Image
jačanje desnice /

Dobrodošli u Hrvatsku: zemlju kojoj u 2016. nije jasno tko je pobijedio 1945.

"Svakako hrvatski imidž trpi određene štete. No, Hrvatska je ovdje najveća žrtva. Međutim, ovo što se do danas događalo, pokazuje da se nije vodila briga o imidžu Hrvatske u međunarodnom okruženju, ali i brige o nama samima. Prepušteni sami sebi počeli smo komunicirati kako god nam padne na pamet, bez kontrole i dobrih namjera, svjesni da ono što se u javnom prostoru izriče može imati posljedice. Ako pustite da se ljudi verbalno sukobljavaju, etiketiraju i ne reagirate, to se krene poput zaraze širiti. Zato smatram da je ovo obraćanje predsjednice bilo dobro, ali slažem se i da je bilo zakašnjelo", pojasnila je profesorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom na međunarodni pritisak i pisanje stranih medija o Hrvatskoj, može li se ova situacija usporediti s onom iz vremena međunarodne izolacije 90-tih?

"Ima elemenata sličnosti, iako smo mi danas formalno u potpuno drugoj situaciji. Tada smo imali dobar imidž male zemlje koja želi slobodu. Međutim, taj imidž nije dugo potrajao, nismo ga znali iskoristiti. Usprkos tome što smo postigli vitalni cilj - ulazak u Europsku uniju, nismo radili na njemu i on je iskopnio. Iako smo članica EU, u prilici smo da nam se dijele lekcije i da dajemo povod za iste".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se ovakve situacije ponavljaju uvijek kada su na vlasti konzervativci. 

"To je istina. Interesantno je da ako dolazite s desne ili desnije pozicije, morate se dvostruko truditi oko ovih stvari koje se smatraju standardima ljudskih prava i vrijednosti u Europi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biste ocijenila ulogu lidera oporbe i vlasti u raspirivanju sukoba i stvaranju podjela?

Imaju velike, pa i podjednake uloge. Podijele su prihvaćene na obje strane. I ta podjela nije okončana s izbornom noći, nego se samo produbila. Oporba poentira i svaki put kada je u situaciji vrlo neugodno komunicira u odnosu na drugu stranu, a druga strana daje povoda da ju se kritizira. Ljudima se sve više čini da skretanjem pozornosti na ove teme može značiti pojačavanje aktivnosti negdje drugdje. Može biti da je riječ o nečemu što predsjednica zna, a mi još nemamo te informacije. Njezin sinoćnji nastup je slao poruku zabrinutosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome je u ovakva situacija u interesu?

Ukratko, ne odgovara nikome, najmanje Hrvatskoj. Vladajuća koalicija pokušava nešto raditi, ne šalje dobre poruke, nema dobar tempo, ne komunicira dobro niti među sobom, niti prema javnosti... A EU promatra što radimo, držimo li se standarda kojih smo se rekli držati, prozivaju nas, a rekla bih s pravom nas prozivaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo