Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Što je pravo, što dužnost?

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja o ukidanju potpora za antivaksere: 'A do jučer smo molili cjepiva ...

Barem dio ugostitelja nije obradovan najavom da će se potpore za očuvanje radnih mjesta moguće ukinuti onima koji se ne cijepe

RTL Direkt/ 1.7.2021. u 22:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako je tema dana ukidanje potpora za necijepljene radnike, a to se uglavnom odnosi na ugostiteljstvo i turizam, voditelj Zoran Šprajc je u RTL Direktu ugostio predsjednicu Nacionalne udruge ugostitelja Žakline Troskot

Kakva je bila vaša prva reakcija kad ste pročitali, čuli ovu vijest?

Ostala sam šokirana. Mislim, što reći? Kao što je rekao i gospodin Ostojić, mislim da to jednostavno nije provedivo. Koliko ja znam cijepljenje nije obavezno, EU je provela rezoluciju u 1. mjesecu da se ne smije diskriminirati nitko tko nije cijepljen. Ne mogu vjerovati da ugostitelji snose cijelu ovu pandemiju... Do jučer nismo imali cjepiva. Molili smo da imamo prioritet pri cijepljenju. Slali smo ministarstvu turizma nekoliko puta, nismo bili pozvani. Zahvaljujući tek HTZ-u Zagreba, zagrebački ugostitelji su se uspjeli procijepiti.

Dobro, ali čuli smo ministra Aladrovića, da to nije prisila. Doduše, niti potpore nisu obaveza. Može onda i Vlada reći da ne mora davati potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mi bismo svi bili sretni da nemamo te mjere, da imamo pravo rada. I da konačno da neki naši kolege, kojima ne rade od 11. mjeseca, da im se omogući rad. Mjere su nažalost tu zato što je netko nekome zabranio da radi.

Ovdje se očito želi potaknuti da i vi motivirate svoje zaposlenike, zaposlenice na cijepljenje. Ne morate ih prisiljavati, nego motivirati. Ili ćete im morati dati otkaz. Što je u ovom slučaju rješenje za vas?

Upravo se čita

Image
'To je koncentracijski logor'

Mučna ispovijest ratnog zarobljenika: 'Davali su nam 30 sekundi za jelo, tretirali su nas kao životinje'

Mi svakako motiviramo. Mi nismo protivnici... Mi želimo surađivati, mi želimo da ovo prođe.

I vi biste sigurno voljeli doći u restoran, hotel gdje su zaposlenici, ljudi koji poslužuju cijepljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ali, tu je napravljen jedan jaz, nepovjerenje, nepovjerenje prema Stožeru, nepovjerenje prema cijeloj ovoj pandemiji i sad je taj jaz tu. Sad, umjesto da tu idemo graditi mostove, mi rušimo još i dalje. Naravno, mi aludiramo, savjetujemo, i ja i u mojoj firmi smo se cijepili, ali ne možete uvjetovati nekome ako nije obaveza.

Koliko su te potpore sada bitne za opstanak poslovanja ugostitelja kojima nije baš krenulo ili nemaju terase?

Uh, bitne su. Onda možemo ukinuti ugostiteljstvo. Naravno da su bitne. Evo jedan apsurd, cijepimo se, pa ćemo moći normalno raditi. Imali smo situacije gdje smo radili testne svečanosti. E, sad imamo situaciju da imamo covid putovnicu, a svejedno noćni klubovi ne mogu raditi niti s covid putovnicom. Tu se stvara nepovjerenje. Zašto oni ne mogu raditi, ako mogu raditi neki drugi s covid putovnicom? Znači, netko ne vjeruje njima, e, onda niti oni ne vjeruju njima... Ova prisila to sigurno neće riješiti.

Jeste li čuli da negdje po Europi postoji ovakav model motivacije na cijepljenje preko potpora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvi glas. Svjedoci smo da se ljudima... Evo, Grčka je davalo se 150 eura. U Srbiji su dijelili u šoping centrima određene iznose. Ne mora to uvijek nužno značiti neke novce. Ali povjerenje je uvijek ključno, a ono je izgubljeno. Na tome se mora raditi. Mjere moraju biti dosljedne, ne da za neke vrijede, za neke ne.

Koliki postotak ugostitelja još uvijek značajno ovisi o tim potporama?

Mislim da jedno 30 do 40 posto ugostitelja ovisi o tome. Noćni klubovi, cafe barovi koji nemaju terasu... Nemamo samo ugostiteljske objekte u velikim gradovima. Imamo ih i u malim mjestima, u Glini, u Slavonskom Brodu. Njima nije ugostiteljstvo vezano uz sezonu. Njima je sada loše. Oni nemaju kako se izvući nego s mjerama.

RTL Direkt/ 1.7.2021. u 22:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba