PORUKA IZ NEW YORKA / Predsjednica o izbjegličkoj krizi: 'Trebalo je lupiti šakom o stol u Bruxellesu i reći izvolite nam pomoći'

'Naravno da za to nemamo kapaciteta, ali o tome je trebalo razgovarati ljetos. O tome sam neprestance upozoravala i upozoravam da se Hrvatska još uvijek ponaša kao da je izvan Europske unije i kao da moramo slijediti, a ne kreirati europske politike', rekla je Grabar-Kitarović

29.9.2015.
21:00
VOYO logo

NEW YORK - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u utorak u New Yorku da će datum hrvatskih parlamentarnih izbora objaviti u ponedjeljak.

Govorila je i o migrantskoj krizi u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da za to nemamo kapaciteta, ali o tome je trebalo razgovarati ljetos. O tome sam neprestance upozoravala i upozoravam da se Hrvatska još uvijek ponaša kao da je izvan Europske unije i kao da moramo slijediti, a ne kreirati europske politike. Trebalo je sjesti i čvrsto tražiti odgovore što ćemo s ljudima kad krenu kroz Hrvatsku. I ako je trebalo lupiti šakom o stol u Bruxellesu i reći izvolite pomoći Hrvatskoj u svemu ovome. Prije svega da osiguramo granicu, a drugo da se dogovorimo kakve ćemo poruke u konačnici poslati", rekla je ona.

Grabar-Kitarović, koja u New Yorku sudjeluje na 70. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, je u utorak sudjelovala na okruglom stolu Vijeća svjetskih čelnica na temu "Budućnost Istočne Europe: Osnaživanje žena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskim novinarima je rekla kako je na skupu govorila o tome da treba ojačati položaj žena u vlastitim društvima i globalno.

"Govorila sam o svojem specifičnom hrvatskom iskustvu kako iz rata u Hrvatskoj tako i svega onoga što sam radila u Afganistanu i drugdje kako bih pomogla osnaživanje uloge žena kroz obrazovanje kroz političku potporu i ekonomsko osnaživanje", rekla je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Kolinda Grabar Kitarović i Raul Castro

AP

Na poziv predsjednice Grabar-Kitarović u utorak će se u New Yorku održati i prvi sastanak predsjednika i ministara vanjskih poslova zemalja inicijative „Jadran-Baltik-Crno more“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sjedištu Ujedinjenih naroda američki će predsjednik Barack Obama biti domaćin summita na visokoj razini o protuterorizmu i borbi protiv Islamske države na kojem će sudjelovati i Grabar-Kitarović te hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo