Što je sporno? / Predsjednica ponovno u neugodnoj situaciji zbog pokroviteljstva nad konferencijom čiji je glavni sponzor OneCoin

HNB je jučer, nakon više europskih zemalja, izdao upozorenje da bi tvrtka OneCoin mogla biti prevarantska

8.3.2017.
18:49
VOYO logo

OneCoin je kriptovaluta poput Bitcoina. No, ipak različita jer  Hrvatska narodna banka upozorava građane upozorava da poslovanje te tvrtke nije pod njihovim nadzorom te da su u Londonu pod istragom policije.

Hrvatska narodna banka je upozorila građane da budu vrlo oprezni ako ulaze u ovu priču sa OneCoinom i poručuje im da se ovdje ne radi o zakonski elektroničkom novcu, niti se radi o usluzi koja je u skladu sa Zakonom o platnom prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za RTL je iz policije potvrđeno kako trenutno nema nikakva postupanja prema tvrtki One Coin. Tvrtka čija je osnivačica iz Bugarske pak svoju uslugu predstavlja kao zakonski čist i siguran sustav plaćanja koji je u 2 godine skupio čak 2 milijuna članova. No stručnajci kažu kako OneCion ne treba uspoređivati sa Bitcoinom.

"Kriptovaluta mora bit decentralizirana, mora bit distribuirana, mora imat tzv. "mutability". U tom OneCoinu to je sve centralizirano tako da se ne može nazivati kriptovalutom. Ja bi osobno volio vidjet njihov izvorni kod, dakle što taj block chain radi prije nego bi blo što uložio a osobno nisam zainteresiran", objašnjava Ivica Ostojić, informatički stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča se našla u fokusu javnosti ne zbog jučerašnjeg upozorenja HNB-a, nego današnjeg pokroviteljstva predsjednice države na konferencije poduzetnica čiji je glavni sponzor upravo tvrtka OneCoin.

"Prihvatili smo prije nego smo znali za njih, a pokroviteljstvo je prihvaćeno jer se radi o ženskim pravima što predsjednica podržava", tvrdi Luka Đurić, glasnogovrnik Ureda predsjednice RH. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić otkazala je sudjelovanje kada je doznala za tu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo