SJEDNICA PUNA IZNENAĐENJA / Plenković tražio izuzeće Novaković: Povjerenstvo danas neće odlučivati je li premijer u sukobu interesa

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković jučer popodne podnio je zahtjev za izuzećem Nataše Novaković iz odlučivanja o njegovoj ulozi u aferi Hotmail

31.5.2019.
10:00
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Da je Plenković zatražio njezino izuzeće, Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kazala je na početku sjednice Povjerenstva.

''Jučer u popodnevnim predsjednik Vlade Andrej Plenković podnio je zahtjev za mojim izuzećem jer donosi smetnju'', kazala je Novaković i s obzirom na interes javnosti zatražila izvjestitelja u ovom predmetu Davorina Ivanjeka da zahtjev za izuzećem pročita u cijelosti.

On je to i učinio te potom za premijerov zahtjev kazao: ''Ovo se u stanovitom smislu može smatrati zlouporabom jer je zahtjev podnesen dan prije sjednice, a moglo se to napraviti prije šest mjeseci''. Naime, nije riječ, kako je podsjetio, o nikakvim novim informacijama zbog kojih je traženo izuzeće.

"Predmet ne možemo raspraviti nego ćemo nadležnom tijelu podnijeti prijedlog za mojim izuzećem", kazala je Novaković.

Naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je trebalo donijeti odluku je li Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH (lex Agrokor).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih se dana saznalo da je Upravni sud u Zagrebu baš prije nekoliko dana poništi odluku Povjerenstva od prosinca 2018. kojom je utvrđeno da se bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić pri angažiranju takozvane skupine Borg ogriješila o odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Razlog za poništavanje odluke nije meritum stvari, već stajalište je Upravnog suda prema kojemu se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković našla u sukobu interesa kad je odlučivala o Dalić i Agrokoru jer je u vrijeme pisanja Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja (lex Agrokor) radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), koju je u najvećoj mjeri financirao Agrokor, odnosno Ivica Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Povjerenstvo je u rujnu prošle godine odlučilo pokrenuti postupke protiv premijera Plenkovića i čelnika Mosta Bože Petrova vezano za njihove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor.

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (Žarko Bašić/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je trebalo odlučivati i hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića vezano uz "općenitu" neanonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je premijer u sukobu interesa vezano uz njegovo navodno sudjelovanje u aferi Uljanik, u aferi SMS, aferi lex Agrokor i slično

Zbog općenitih navoda o sukobu interesa u lex Agrokoru, Uljaniku i aferi SMS dan je prijedlog da se odbaci jer nema konkretnih navoda, a odluka o ovoj točki dnevnog reda očekuje se u podne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Bandića, Bošnjakovića i Krstičevića

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića vezano uz prijavu da nije formalno napisao odluku o zamjeniku člana radne skupine iz redova predstavnika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), koji dolazi iz odvjetničkog ureda koji se, navodno, većinom bavi ovrhama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvjestiteljica u tom slučaju Tončica Božić rekla je kako se iz prikupljene dokumentacije ne može utvrditi da je Bošnjaković na bilo koji način pogodovao odvjetničkom uredu u kojem radi zamjenik člana radne skupine iz redova HOK-a.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića kojeg se u prijavi, optuživalo da je bez natječaja za svog posebnog savjetnika izabrao umirovljenog pukovnika Ivicu Ušljebrka, ujedno i vjenčanog kuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći kako je Povjerenstvo o imenovanju dobilo kompletnu dokumentaciju iz Ministarstva obrane, izvjestiteljica Tatijana Vučetić rekla je da je Ušljebrka imenovan posebnim savjetnikom temeljem Zakona o Vladi, po kojem pojedni član Vlade može, uz suglasnost premijera, imenovati svog posebnog savjetnika.

Također, Povjerenstvo je utvrdilo da Ušljebrka nije vjenčani kum Krstičeviću, niti obratno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je prijavljen da je u zadnjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika, iako tamo nije imao nikakvih službenih sastanaka.

Navodeći kako su o tome dobili kompletnu dokumentaciju od 2011. do 2018. godine, izvjestitelj Davorin Ivanjek rekao je kako je iz nje vidljivo da je Bandić u Rimu bio 27 puta i za svako putovanje je izdan putni nalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo