povodom dana žena / Predsjednica: 'U području jednakosti spolova treba još mnogo toga unaprijediti'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Žene su i dalje manje konkurentne na tržištu rada zbog svoje potpune brige za djecu i obitelji. Za našu kriznu demografsku sliku, posebno je loš podatak čestih slučajeva prekida radnog odnosa zbog korištenja rodiljnog dopusta'

8.3.2018.
13:00
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je čestitala svim hrvatskim građankama Međunarodni dan žena te ih pozvala da se prisjete svih svojih ženskih uzora u obitelji i društvu, svih malih i velikih bitaka koje su žene dobile kroz povijest borbe za ravnopravnost spolova, kao i u vlastitim životima te ocijenila da je Hrvatska postigla puno u području jednakosti spolova, ali da mnogo toga još treba unaprijediti. 

"Danas, kada se kao prva hrvatska predsjednica obraćam svim ženama, djevojkama i djevojčicama u Hrvatskoj, čestitajući im Međunarodni dan žena, pozivam ih da se s ponosom prisjetimo naših majki i baka, svih onih dragih nam žena i uzora koje su nas svojom ljubavlju, snagom, dobrotom i posebnošću nadahnule za sve što smo postigle u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebale bismo se prisjetiti i svih onih malih i velikih bitaka koje su žene dobile kroz povijest borbe za ravnopravnost spolova, kao i u vlastitim životima, svakodnevnim naporima za priznanje osnovnih ljudskih prava", poručila je hrvatska predsjednica.

Ocijenila je da je na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život, Hrvatska postigla puno. No, dodala je, mnogo je toga što u području jednakosti spolova još treba unaprijediti jer svakodnevno se bilježe različiti primjeri seksističkog ponašanja i manjka poštovanja prema ženama, a, nažalost, i porast nasilja nad ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene su i dalje manje konkurentne na tržištu rada zbog svoje potpune brige za djecu i obitelji. Za našu kriznu demografsku sliku, posebno je loš podatak čestih slučajeva prekida radnog odnosa zbog korištenja rodiljnog dopusta", ustvrdila je.

Upravo zato, naglasila je, i dalje dosljedno zagovaram jačanje jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osigurati punu ravnopravnost žena u društvu važno je zbog nas samih, ali i zbog toga da se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima i zaprekama u ostvarivanju svojih ljudskih prava i društvene jednakopravnosti, pogotovo pri zapošljavanju, planiranju i ostvarenju obiteljskoga života", ocijenila je predsjednica Grabar Kitarović te svim hrvatskim ženama srdačno čestitala Međunarodni dan žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo