Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
poslala priopćenje

Predsjednica Ustavnog suda Omejec reagirala na medijske napise: 'Nitko nije iznad zakona i Ustava'

Predsjednica Ustavnog suda u priopćenju ističe da 'građani Hrvatske mogu biti mirni jer ako je neki zakon neustavan, bit će uklonjen iz pravnog poretka' te da na te činjenice nitko ne može utjecati

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Hina/ 31.10.2015. u 18:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec reagirala je u subotu na medijske napise o pokušajima utjecaja na Ustavni sud vezano za odluku o ustavnosti Zakona o sportu, te istaknula da su pokušaji politizacije i instrumentalizacije Ustavnog suda apsolutno zabranjeni, i da nitko nije iznad zakona i Ustava.

"U većem broju današnjih izdanja novina (Telegram, Jutarnji list, Večernji list) objavljeni su novinski članci o pokušajima utjecaja na Ustavni sud u vezi s osporavanjem ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu iz 2015. godine. Medijski napisi objavljeni su u najosjetljivije vrijeme izborne promidžbe, kada postoji obveza Ustavnog suda da se suzdrži od obraćanja javnosti", navela je u priopćenju predsjednica Ustavnog suda Omejec.

Unatoč tome, dodaje Omejec, "Ustavni sud ocjenjuje nužnim ponovno upozoriti da su pokušaji politizacije i instrumentalizacije Ustavnog suda apsolutno zabranjeni. Ta zabrana vrijedi jednako za sve". 

Predsjednica Ustavnog suda u priopćenju ističe da "građani Hrvatske mogu biti mirni: ako je neki zakon neustavan, bit će uklonjen iz pravnog poretka, kao što će i svaki zakon koji je u skladu s Ustavom, biti podržan pred Ustavnim sudom. Na te činjenice nitko nikada nije mogao i ne može utjecati", naglasila je Omejec te zaključila da "nitko nije iznad zakona i Ustava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema navodima današnjeg Jutarnjeg lista, Uskok je prije nekoliko tjedana pokrenuo tajne izvide protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, Paška Dodića, i potpredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, te jedne sutkinje i jedne savjetnice na Ustavnom sudu, zbog sumnji da su pred Ustavnim sudom pokušali izlobirati rušenje dijelova Zakona o sportu. No, nakon tjedan dana osobe pod mjerama su doznale da su pod tajnim nadzorom policije, tvrdi Jutarnji list. Dodaje kako na kraju nije dokazana hipoteza da su Mamić i Vrbanović doista pokušali privoljeti navedenu sutkinju Ustavnoga suda da “sruši” zakon.

Milanović: Nitko nije iznad zakona pa ni politički uhljebi koji su dolazili na Ustavni sud

Upravo se čita

Premijer Zoran Milanović također je danas komentirao medijske navode o slučaju USKOK-ove istrage protiv jedne sutkinje Ustavnog suda. Kazao je kako za tajne mjere kontrole ne bi niti trebao znati jer nije za njih nadležan.

Dodao je da nitko u Hrvatskoj nije izvan zakona, ni on, niti predsjednica Republike, niti ustavni suci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako je točno to što su mediji objavili, nastavio je Milanović, u tome je sudjelovalo Državno odvjetništvo RH i sud, a ne premijer. Dodao je da nitko nije iznad zakona, pa niti politički uhljebi koji su dolazili na Ustavni sud.

Milanović je istaknuo kako je vrijeme i da se stane na kraj onima koji kompromitiraju istrage, ako se to dogodilo u ovom slučaju.

Zaključio je kako je važno da nakon četiri godine vlasti Kukuriku koalicije nitko nije iznad zakona. Oni koji se ponašaju bahato i u neskladu sa zakonima danas se tresu od straha, zaključio je Milanović

Hina/ 31.10.2015. u 18:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba