'Neće doći do izbora' / Predsjednica za RTL Danas: 'Saucha mi nije spominjao nikakve političke pritiske'

Kako nakon dana s parlamentarnim strankama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vidi cijelu situaciju otkrila je u ekskluzivnom intervjuu za RTL Danas

5.5.2017.
18:45
VOYO logo

Nakon danas obavljenih razgovora, postoji li ta parlamentarna većina ili ne?
"Naravno da postoji parlamentarna većina jer je danas izabran predsjednik Hrvatskog sabora g. Jandroković. Sa sigurnošću vam mogu reći da danas nisam utvrdila da postoji parlamentarna većina za izglasavanje nepovjerenja Vladi."

To je posebno zanimljivo, apsolutno neshvatljivo. O čemu se tu radi? Tko tu blefira?
"Nitko ne blefira. Moramo razumjeti situaciju, jer se nalazimo u vrijeme pred lokalne izbore. I većina predstavnika klubova zastupnika je govorila o stanci u radu Saboru kao o trenutku koji im je zapravo potreban zbog kampanje za lokalne izbore. Mislim da ćemo nakon lokalnih izbora svi znati puno više. Danas su moji sugovornici isticali da će tada glave vjerojatno biti hladnije i da će s puno više odgovornosti pristupiti rješavanju problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnosti smeta što su ostavili potpuno drugačiji dojam od onoga što su vama rekli.
"Moram reći da bih voljela da se u parlamentu provodi rasprava onakva kakva je bila danas kod mene. Dakle, vrlo odgovorna, vrlo razumna, ali za to treba okupljati ljude. Dobila sam jako puno poruka od građana da kažem saborskim zastupnicima da se ne natječu tko će biti bolji u proceduralnim pitanjima, već u tome tko će biti bolji u predlaganju zakona na dobrobit hrvatskih građana."

Je li po vama ovo većina koja u ovom trenutku predstavlja narod?
"Naravno, jer su saborski zastupnici izabrani od naroda. Koliko god tanka bila ta većina, nju treba poštivati, to je uvijek tako u demokratskim sustavima. Većina koja je propisana predstavlja glas birača. Naravno vidjet ćemo kako će biti stanje nakon lokalnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuli ste se s Tomislavom Sauchom. Je li vam spominjao kakve političke pritiske o kojima bruji Hrvatska? Imate li ste na prošlim izborima situaciju da vam je jedan zastupnik iz Like prijavio pritiske.
"Gospodin Saucha nije spominjao apsolutno nikakve političke pritiske. Točno je da je u prethodnim krugovima konzultacija bilo zastupnika koji su o tome govorili. S gospodinom Sauchom razgovarala sam o supstanci, odnosno o njegovom mišljenju kako će se postaviti u slučaju saborske većine i u slučaju povjerenja Vladi i izglasavanja novih ministara."

Je li vama prihvatljivo da krizu rješava osumnjičenik za pronevjeru državnog novca. On je ucijenjen čovjek.
"Ja sam tu jako principijelna. Moramo se držati pravila da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Ne znam kako bi bio ucjenjiv od strane svojih kolega u Hrvatskom saboru, kad je riječ o zakonodavnom a ne o sudbenom tijelu. Dakle, trodioba vlasti mora postojati. Ne mogu prihvatiti da postoji ucjenjivost jer su za ono što se pripisuje Sauchi odgovorna pravosudna tijela."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvijala li se sve prema Ustavu i zakonu?
"Apsolutno."

Ima li Andrej Plenković legitimitet za daljnje vođenje Vlade?
"Da. Ponavljam, danas nisam utvrdila da postoji kritična većina koja je potrebna za izglasavanje nepovjerenja Vladi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovo delikantna situacija? Hrvatska danas nema četiri ministra. Je li vam prihvatljivo da se predlaganje novih ministara odlaže do 4. lipnja?
"Mislim da je to prihvatljivo svima. Većina zastupnika s kojima sam razgovarala očekuje tu saborsku stanku kako bi si uzeli predah zbog lokalnih izbora. Nismo konkretno odgovarali o datumima, nego o razumnom roku. A to je u tom terminu kad se zastupnici vrate u saborske klupe da kratko nakon toga odluče o povjerenju četvoricu ministara. To je ključno jer su ti ministri iznimno bitni za sigurnost. I vjerujem da će to tako biti."

Čuli ste se sinoć s premijerom. Je li vam otkrio kada će to učiniti?
"U ovom trenutku to ne može učiniti jer dolazi do saborske stanke. Doista vjerujem, iz razgovora s njime, da će to biti vrlo kratko nakon lokalnih izbora, dakle nakon što se saborski zastupnici vrate u saborske klupe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovo kriza vlasti?
"Ne bih rekla da je ovo kriza vlasti jer institucije funkcioniraju. Da smo se našli u izvjesnoj krizi - jesmo. Međutim, mi smo relativno mlada demokracija i učimo iz svega toga. Postoje elementi koji nisu propisani Ustavom i zakonima, očito ćemo morati poraditi na tim dokumentima."

Ovo je treća Vlada tijekom vašeg mandata.
"Doista me to frustrira. U nešto malo više od dvije godine moga mandata promijenjeno su tri Vlade. Bilo je, dakle, više predizbornih kampanja i razdoblja koja su neplodna za cijelu državu. To nas usporava, ne donose se odluke i ja sam blokirana na neki način jer koju god inicijativu pokrenem, onda se to doživljava u predizbornom kontekstu. Voljela bih da konačno krenemo naprijed, da krenemo donositi odluke. Od veleposlanika i diplomacije do ključnih pitanja - blokiranih, nezaposlenih, mladih, Ovršni zakon na koji još nisam dobila odgovor od Ustavnog suda. Dakle postoje životna pitanja koja su puno bitnija od prepucavanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema RTL-ovoj anketi, 37 posto ispitanika želi predizborne izbore. Jeste li razmišljali o toj opciji?
"Nisam jer bi to bilo pretuustavno. Anketa koja je meni vjerodostojna su izbori i glas građana na terenu."

Neki kažu da je Andrej Plenković na mala vrata uveo kancelarski sustav.
"Ne slažem se s time. Da je to tako, o tome bih već progovorila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani u anketi za krizu krive HDZ, Most i Todorića. Što vi mislite?
"Ankete su vrlo osjetljive. U nekim državama imate zakonom propisano da jedino stručnjaci mogu interpretirati rezultate ankete. U cijeloj ovoj krizi oko Agrokora, za krizu je najodgovornije vodstvo Agrokora."

Vi ste u tome bliži stavu Mosta.
"Da, ali ja ću biti iznimno zadovoljna ukoliko svi ovi napori koji se čine sačuvaju radna mjesta u koncernu, kao i stabilnost gospodarskog sustava, države i radna mjesta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li zadovoljni kako Plenković upravlja krizom u Agrokoru?
"o tome ću moći komentirati kad se vide rezultati. Izvještavaju me o tome kako ide taj proces, iako ja nemam ovlasti sudjelovati o tome."

Neki zazivaju veliku koaliciju. Jeste li stekli dojam da postoji raspoloženje u tom pravcu?
"Ne. U ovom trenutku ne. Velika koalicija bi bila najstabilnija Vlada, ali za to treba postojati suglasje. Trebali bismo u svakom slučaju imati dijalog o bitnim pitanjima. Vlada nacionalnog jedinstva bi bila nešto slično velikoj koaliciji. Mislim da to nije moguće realizirati u ovom trenutku, ali se može postići jedinstvo svih oko osjetljivih stanja i problema. Uzdam se da će biti dogovora o tome."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi zagovaraju da nema potrebe da se predsjednika bira na ovaj način, nego u parlamentu. Odakle biste crpili legimitet da je to tako?
"To bi bilo vrlo teško i komplicirano u ovom trenutku. Ovaj sustav izravnog biranja predsjednika je najbolji i najpošteniji. Posljednjih godina se pokazuje koliko je važno predsjednika koji je neovisan, koji ovisi o volji birača i crpi legitimet iz naroda. I koji može biti taj čimbenik stabilnosti koji će se izdići iznad stranačkih interesa i voditi računa o interesima građana."

Isključujete li mogućnost prijevremenih izbora?
"Do lokalnih izbora iskljućujem tu mogućnost. A nakon toga ćemo vidjeti, ali ja vjerujem da privjerenih izbora neće biti. Jer svi drže da nam treba stabilnost i nastavak reformi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo