Luka Burilović / Predsjednik HGK za RTL o smanjenju poreza ugostiteljima: 'Dapače. Podržavamo tu mjeru'

Kazao je i kako ne vidi razlog da netko otpušta dobrog radnika

28.9.2020.
18:55
VOYO logo

S ministrom rada Josipom Aladrovićem u Hrvatskoj gospodarskoj komori susrelo se 35 poduzetnika. 

Upozorili su ga da je aktualni Zakon o radu zastario, a u novom očekuju lakše otpuštanje radnika i bolju definiciju rada od doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su ukazali da bi mjere pomoći poslodavcima u koronakrizi trebalo proširiti na neke djelatnosti u prerađivačkoj industriji. I dok se oko Zakona o radu slažu, ministar kaže da Vlada o proširenju mjera još ne razmišlja.

Nižu se sastanci socijalnih partnera na temu Porezi, Zakon o radu, sve ih prati Ilija Radić. Za RTL Danas razgovarao je s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je o čemu su razgovarali s ministrom financija Zdravkom Marićem.

"Ključno je osigurati likvidnost naših poduzeća, tu prije svega mislimo ubrzati procese u HAMAG-BICRU i HBOR-u. Razgovarali smo i o uključivanju svih sastavnica Vlade, ne samo ministarstva financija, nego i ostalih ministarstava u promoviranje domaćih proizvoda, pojačavanje samodostatnosti, ekonomske neovisnosti. Tu mi kao neovisna institucija možemo biti puno direktniji. Razgovarali smo i o vraćanju povlastica na reinvestiranu dobit, dakle time još možemo pojačati investicije", rekao je Burilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je i podržava li HGK manji porez ugostiteljima.

"Dapače. Mislim da bi smanjivanje stope PDV-a smanjilo prije svega i određen dio sive ekonomije, ali i povećalo domaću potrošnju što je iznimno važno u ovoj situaciji kad očekujemo povećanje BDP-a. Podržavamo tu mjeru, mislim da je 11 država u Europi smanjilo PDV tijekom pandemije, mislim da bi Hrvatska također trebala ići tim smjerom", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MARIN MEDAK ZA RTL.HR /

Ugostitelji zbog Kovačevićeva kluba izvan sebe: 'Idemo u pravnu bitku, nećemo se pridržavati mjera i svi ćemo raditi kao klubovi!'

Image
MARIN MEDAK ZA RTL.HR /

Ugostitelji zbog Kovačevićeva kluba izvan sebe: 'Idemo u pravnu bitku, nećemo se pridržavati mjera i svi ćemo raditi kao klubovi!'

"Ti procesi traju mjesecima..."

Kazao je i kako ne vidi razlog da netko otpušta dobrog radnika.

"A tko bi otpustio dobrog radnika kojih ni u ovoj krizi ne nedostaje? Dakako da i po starom zakonu se može otpustiti, ali u teoriji je to tako, no u praksi često to našim poduzetnicima stvara probleme, ti procesi traju mjesecima. U ovim procesima kad moramo fleksibilnije gledati na tržište rada to otežava postupke poduzetnicima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i što to HGK radi te kazao kako svakodnevno pokušavaju što više djelovati da se kriza završi.

"Mi ćemo i dalje raditi na pomaganju našim poduzetnicima u pronalaženju plasmana svojih roba i usluga na inozemnim tržištima. To činimo kroz naša predstavništva, kroz internacionalizaciju gospodarstva. Napravili smo i digitalizaciju naših usluga, i kao što vidite mi svakodnevno održavamo kontakte s onima koji donose odluke, a to su predstavnici Vlade kako bi što prije završili s ovom krizom i postigli stope rasta koje smo imali do 2019. godine", zaključio je Burilovič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo