VAL OTKAZA / Predsjednik HGK za RTL: 'Prisiljeni smo otpustiti oko 30 posto ljudi. Nije to lagan posao'

Gost RTL Danas bio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović

17.7.2020.
18:37
VOYO logo

Krenula su masovna otpuštanja u velikim tvrtkama pogođenima koronakrizom. Val otkaza zahvatio je i Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) koja broj zaposlenih reže za trećinu. 

Image
KRONOLOGIJA KORONAKRIZE U HRVATSKOJ /

Početkom 2020. ovo nitko nije mogao niti sanjati! Hrvatska neće izbjeći recesiju

Image
KRONOLOGIJA KORONAKRIZE U HRVATSKOJ /

Početkom 2020. ovo nitko nije mogao niti sanjati! Hrvatska neće izbjeći recesiju


''Od samog mog dolaska na čelo HGK mi smo krenuli u racionalizaciju poslovanja i reorganizaciju te u povećanje usluga prema našim članicama, dakle, onima zbog kojih i postojimo i koji nas plaćaju. Sada smo završili proces digitalizacije koji sam po sebi podrazumijeva i manji broj radnika jer je to proces koji podrazumijeva digitalne usluge prema članicama, ali i digitalizaciju samih poslovnih procesa. Međutim, onda je došla i kriza uvjetovana koronom i jednostavno nitko nije imun na takve stvari pa tako ni HGK i pali su i određeni prihodi te uz ovo restrukturiranje koje radimo, mi smo nažalost prisiljeni otpustiti oko 30 posto svojih djelatnika'', kazao je predsjednik HGK Luka Burilović u razgovoru s RTL-ovim reporterom Ilijom Radićem.

HGK zapošljava 527 djelatnika, a Burilović je opetovao da će oko 30 posto njih morati biti otpušteno: ''To nije lagan posao, nije lako nikome dati otkaz, ali nažalost situacija je takva da je to neizbježno''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa od ukidanja članarine u HGK-u

''Naš cilj je od početka racionalizacija, reorganizacija naših poslova, ali prije svega povećanje kvalitete usluge prema našim članicama i to je poslovna politika kojom ćemo se voditi u budućnosti. Naravno da smo tu prije svega zbog naših članica, osluškujemo bilo članica i sve ćemo učiniti da upravo one budu zadovoljne našom uslugom'', komentirao je Burilović mogućnost ukidanja članarine HGK.

Slučaj ''Meggle'': Vijest koja žalosti, a u budućnosti zna se što Hrvatska treba učiniti da se to ne bi ponovilo

Osvrnuo se i na slučaj "Meggle": ''To je još jedna vijest koja nas žalosti, međutim, to su poslovni procesi privatnih tvrtki koji su također uvjetovani novim stanjem i novim okolnostima. Na nama je da sa što manje bola prebrodimo ovu situaciju. U kontaktu smo s Ministarstvom poljoprivrede da ti otkupljivači mlijeka pomognu, a što se tiče politike same tvrtke - na nama je kao na državi da ponudimo takve uvjete da njima i takvima u budućnosti neće padati na pamet da napuštaju našu državu''.

''Očito je da određene prepreke u poslovanju postoje. Dužni smo vidjeti koje su to, a znamo u biti što moramo učiniti da bismo zadržali ne samo investitore koji trenutno djeluju u Hrvatskoj nego i da bismo omogućili što veći ulazak novih investitora u Hrvatsku, pogotovo nakon ove teške situacije koja nas očito očekuje na jesen'', kazao je Burilović.

Burilović ne očekuje veliku krizu na jesen i poručuje: "Moramo pomagati sektore koji su strateški za Hrvatsku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nije baš posve pesimističan kada je jesen u pitanju: ''Sa situacijom koja je do sada mi relativno možemo biti zadovoljni. Naravno da je svako radno mjesto za tog pojedinca jako teško i moramo se boriti za svako radno mjesto. Ali Hrvatska je u odnosu na treći mjesec izgubila oko 15.000 do 20.000 radnih mjesta. Ja moram biti iskren i reći da ne očekujem najesen veliku krizu - crnilo, sivilo, ali da će određenih problema biti, da će se tvrke naći u teškoj situaciji - hoće. Međutim, ono što želim reći jest da mi moramo ići pomagati one robusnije tvrtke, tvrtke koje su se u ovoj krizi pokazale da mogu odolijevati i takvim izazovima kao što je koronavirus, vidjeti koji su to strateški sektori za Hrvatsku važni i svu pozornost dati upravo njima''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo