SUKOB OKO VRHOVNOG SUDA / Predsjednik Republike za šeficu Vrhovnog suda želi Zlatu Đurđević: Iz Vlade mu poručuju neka poštuje proceduru!

Zlata Đurđević za RTL poručuje da moli za razumijevanje jer ju predsjednik još nije službeno predložio

4.3.2021.
20:16
VOYO logo

Nakon što je Radimir Čačić u RTL-u Danas otkrio da predsjednik Milanović na čelu Vrhovnog suda želi Zlatu Đurđević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, ministar pravosuđa izbjegava odgovor je li im ona prihvatljiva.

Poziva ga i na poštivanje zakonske procedure javnog poziva. Milanović se, pak, i dalje poziva na Ustav prema kojem javnog poziva - nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li redovita profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu postati predsjednica Vrhovnog suda? Zlata Đurđević za RTL poručuje da moli za razumijevanje jer ju predsjednik još nije službeno predložio. 

Image
najavio kandidaturu /

EKSKLUZIVNO Čačić u RTL-u Danas potvrdio: Milanović će predložiti Zlatu Đurđević za Vrhovni sud!

Image
najavio kandidaturu /

EKSKLUZIVNO Čačić u RTL-u Danas potvrdio: Milanović će predložiti Zlatu Đurđević za Vrhovni sud!

"O profesorici Đurđević ću dati svoj komentar kada ona bude kandidat koji se javio na javni poziv dakle kada se ispoštuje procedura koja je utvrđena Zakonom o sudovima. Gospodin Čačić je nju konkretno jučer spomenuo na koalicijskom sastanku na kojem ste bili i vi? To je gospodin Čačić usputno spomenuo", kaže ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I time je Čačić otkrio da predsjednik želi upravo Đurđević postaviti na čelo Vrhovnog suda, ali bez procedure javnog poziv jer je propisan Zakonom, a nema ga u Ustavu:

"Ujutro sam nazvao predsjednika države da vidim što on misli o toj temi. Rekao mi je što misli, rekao mi je da namjerava predložiti jednu gospođu. Jeli vam rekao ime gospođe? Da, da. Je li gospođa Zlata Đurđević? Nije na meni. Je li Zlata Đurđević? Da, da, vjerojatno", kazao je za RTL Danas Radimir Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda predsjednika poručuju da će Milanović svoju kandidatkinju predstaviti tijekom ožujka, a od Državnog sudbenog vijeća, koje po Zakonu izmjenjenom 2018. raspisuje javni poziv, neće tražiti raspisivanje novog poziva.

"Tu travestiju, tu bijednu glumu u kojoj si stavljamo perike, štikle i glumimo natječaj a nema ga, kao izbor glavne državne odvjetnice,  koji je sramota. Način, ne osoba. To nećemo ponavljati", kazao je Zoran Milanović 25. veljače 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istekli javni poziv javili su se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kojem mandat istječe u lipanju i odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je prije tri dana povukla kandidaturu. Kako predsjedniku ne odgovaraju, rješavanje ove pat pozicije HDZ vidi jedino u novom javnom pozivu:

"Ako bi predsjednik republike obavijestio Državno sudbeno vijeće da ne prihvaća niti jednog od ova tri kandidata koja su se javila odnosno dva s obzirom da je jedna kandidatkinja povukla kandidaturu onda bi Državno sudbeno vijeće moglo ponovno raspisati javni poziv", poručuje Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez javnog poziva Državnog sudbenog vijeća ili s njim novi predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda ne može postati bez većine ruku saborskih zastupnika, a dio ih već ima stav o izvjesnoj kandidatkinji predsjednika. 

"Mislim da je Zlata Đurđević osoba koja bi to mogla raditi upravo na onaj način na koji bih ja želio da se budući predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda ponaša, dakle sve najbolje", kaže predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo se upoznati s kandidatkinjom da bismo uopće mogli dati svoj sud", dodaje Nikola Grmoja.

Mi smo sada u jednoj situaciji gdje predsjednik tumači ustav i zakone na svoj način, a opet zakoni kažu nešto drugo", kaže Vesna Vučemilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je zatražena ocjena ustavnosti Zakona o sudovima. Predsjednik Ustavnog suda za RTL poručuje da će odluka biti donesena najkasnije do kraja travnja. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo