obrazložio odluku / Predsjednik Ustavnog suda: 'Kad bi pobačaj bio zabranjen, samo bi se povećala smrtnost žena'

'Napravili smo balans i po mom mišljenju niti jedno pravo nije nadređeno'

2.3.2017.
18:48
VOYO logo

Nakon četvrt stoljeća, Ustavni sud donio je jednu od najdelikatnijih odluka - pravo na pobačaj u Hrvatskoj ostaje. Razgovarali smo s predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem.

Danas ste odbili zahtjev odbili da se poništi zakon koji dozvoljava pobačaj, ali ste naložili Saboru da donese novi zakon u roku od dvije godine. Što to točno znači - može li Vlada ipak novim zakonom zabraniti ili ograničiti pobačaj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada, a ni Sabor, ne mogu više donijeti zakon kojim bi se zabranio prekid trudnoće na ovaj način. Ne mogu ići protivno odluci Ustavnog suda.

Vlada i Sabor ipak mogu uvesti neka ograničenja, do koje razine ta ograničenja smiju ići?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mora propisati edukativne i preventivne mjere da prekid trudnoće bude izuzetak, u tom smislu je zakonodavac slobodan, mi mu nismo odredili ograničenja, može uvesti i savjetovanje s tim da je u svijetu trend je da savjetovanje ne bude obavezno, a ako zakonodavac ne donese zakon sukladan Ustavu, onda će Ustavni sud ponovno intervenirati bilo po prijedlogu ili po službenoj dužnosti.

Pred Ustavnim sudom okupile su se udruge - tvrde da ste pravo žene na privatnost nadredili pravu djeteta na život?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, to nije točno, nismo podredili pravo na život. Napravili smo balans i po mom mišljenju niti jedno pravo nije nadređeno nego dok je trudnoća u nižem stupnju, prevladava pravo žene na privatnost i slobodu, a nakon toga sve je jače pravo na život nerođenog djeteta.

Ako bi udruge prikupile dovoljno potpisa za referendum...?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu samo reći da bih ja osobno - ako bi pitanje na referendumu bilo ovakvo o kojem je već Ustavni sud odlučivao, onda ga Ustavni sud ne bi mogao dozvoliti jer bi ukinuo ovakvo zakonsko rješenje. 

Nevjerojatnih 26 godina... kažete sad je sazrelo vrijeme za to... ali tako se ne čini s obzirom na ideološke rasprave proteklih mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina, u zadnje vrijeme se to ponovno aktualiziralo, jedno vrijeme se to bilo smirilo ... sad se malo ponovno to uzbrukalo ali, čujte 26 godina je previše, nedopustivo. To se moralo riješiti. Mislim da smo donijeli ustavnopravno utemeljenu odluku, uravnoteženu i pravednu odluku i da će doprinijeti smirivanju strasti u društvu. Nisu potrebna ničija radikalna rješenja. Ni prolifea ni ovih za izbor. Nitko nije do kraja u pravu. Nitko od nas nije za pobačaj, pa to je zlo. Ali što bi se dogodilo kad bi prekid trudnoće bio zabranjen - samo bi došlo do povećanja smrtnosti žena i ništa drugo.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo