šeparović za RTL danas / Predsjednik Ustavnog suda: 'Reagirat ćemo samo u slučaju protuustavnog rušenja ili formiranja Vlada'

Šeparović je za RTL Danas rekao kako se zasad sve odvija u skladu s Ustavom te da će reagirati samo ukoliko dođu u pitanje temeljne vrednote Ustava

14.6.2016.
19:18
VOYO logo

Nakon što je Ustavni sud dobio novih 10-ero sudaca, izabrali su i novog predsjednika suda - Miroslava Šeparovića koji je bio gost RTL-a Danas i govorio o ulozi Ustavnog suda u rješavanju trenutne političke situacije.

U specifičnoj smo političkoj situaciji, što poručujete političarima, koja ustavna načela u ovom kaosu ne smiju zaboraviti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ceremonija na pantovčaku /

Novoizabrani suci Ustavnog suda svečano prisegnuli pred predsjednicom Republike

Image
ceremonija na pantovčaku /

Novoizabrani suci Ustavnog suda svečano prisegnuli pred predsjednicom Republike

Političarima bih poručio da se strogo drže slova i duha Ustava i da se ta legitimna politička borba, koja se odvija, odvija isključivo u okviru Ustava. Dok bude tako, Ustavni sud neće reagirati. Međutim, ukoliko bi se dogodilo da ustavni poredak i vladavina prava dođu u pitanje, našli bismo načina kako reagirati. 

Ima li sada nekih naznaka da ide u krivom smjeru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, zasad se sve odvija u skladu s Ustavom. 

Kakva je sada procedura? U četvrtak je pokušaj rušenja predsjednika Vlade, što znači pad Vlade. I što nakon toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teće ustavni rok od 30 dana u kojem se mora formirati nova parlamentarna većina, gdje će prijedlog za mandatara otići kod predsjednice, koja će mu povjeriti mandat ukoliko bude imao76 potpisa. Ako ne, predsjednik Sabora o tome obavještava predsjednicu i ona će raspisati nove izbore. 

U kojem slučaju, u ovakvoj situaciji, Ustavni sud smije, odnosno mora reagirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud će samo reagirati ukoliko dođu u pitanje temeljne vrednote Ustava. Recimo da se protuustavno sruši ili formira Vlada.

Ustavne suce je birala politika, javnost prigovora stručnosti kandidata. Hoće li to biti hendikep za rad?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svuda u svijetu politika na ovaj ili onaj način bira Ustavni sud, pa tako i kod nas. Mislim da neće biti hendikep jer dosadašnje biografije kandidata ukazuju da se radi prvenstveno o osobama koje su ispunile formalne i druge uvjete koje je Sabor propisao i izabrani su dvotrećinskom većinom. 

Troje sudaca dolazi izravno iz Sabora, dvoje iz SDP-a, jedan iz HDZ-a. Što biste učinili kada biste čuli da je netko od njih za konzulatciju, sugestili nazvao Tomislava Karamarka ili Zorana Milanovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama činjenica što dolaze iz Sabora, meni nije problem, jer su ti ljudi imali dosadašnje biografije i po pravilima Venecijanske konvencije, dobro je da ih dio budu političari. Međutim, to bi bilo katastrofalno, ako bi se bilo tko nastavio ponašati kao eksponent politike koja ih je izabrala na Ustavni sud. To bi bilo pogubno za ustavni poredak. Međutim, ja sam uvjeren da do toga neće doći, poznavajući ovaj sastav Ustavnog suda. Jer kad te osobe dobiju samostalnost, mandat na osam godina, neovisnost, vodit će računa o svojoj struci i neće dozvoliti da se politika miješa.  

Pitanje abortusa je na Ustavnom sudu više od 20 godina. Hoćete li dopuštati takvu praksu? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je opravdati da jedan predmet na Ustavnom sudu stoji toliko dugo. Međutim, imate jednu teoriju da je bolje da Ustavni sud šuti o nekim pitanjima. To su složena svjetonazorska pitanja koja samo izazivaju sukobe u društvu, a u biti nemaju neke praktične, ustavne vrijednosti. Dosadašnji predsjednici Ustavnog suda su ocijenili da nije vrijeme za to. Ja ću tražiti mišljenje sjednice i odlučit ću onako kako većina sudaca odluči. Ali mogu reći hrvatskoj javnosti da ćemo sigurno u ovom mandatu to riješiti. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo