kontra diskriminacije / Predstavljen projekt 'Buba bar' - kafić koji će zaposliti osobe s Downovim sindromom

Image

Ideju za otvaranja bara u koje bi goste posluživale osobe s Downovim sindromom u Bubamari su dobili prije dvije godine prilikom posjete Škotskoj

25.5.2016.
22:23
VOYO logo
Image
kontra diskriminacije /

Jedini ovakav u Hrvatskoj: u ovom kafiću popijte kavu koja je kuhana s posebnom ljubavlju

Image
kontra diskriminacije /

Jedini ovakav u Hrvatskoj: u ovom kafiću popijte kavu koja je kuhana s posebnom ljubavlju

U sklopu Dana otvorenih vrata Udruge osobe s invaliditetom "Bubamara" Vinkovci u srijedu je u toj udruzi predstavljen projekt otvorenja kafeterije udruge pod nazivom "Buba bar" koja će biti prva takve vrste u Hrvatskoj, a bit će zaposleno pet osoba s Downovim sindromom, korisnika udruge.

"Današnji dan je prilika i da građani Vinkovaca dragovoljnim prilozima potpomognu rad naše udruge odnosno što skorije otvaranje kafeterije "Buba bar"", kazala je stručna suradnica u "Bubamari" RobertaMesić dodajući kako je facebook profil udruge, nakon što se priča o namjeri otvaranja Buba bara pojavila na facebooku, posjetilo više od milijun posjetitelja što, po njezinom mišljenju, svjedoči kako su građani dovoljno osvješteni o problemima osoba s invaliditetom.

Mesić je također kazala kako će u Buba baru, uz osobe s Downovim sindromom raditi i njihovi asistenti. "Želja nam je da na ovaj način takve osobe nađu svoj prvi posao. Međutim, s obzirom da su hrvatski zakoni takvi kakvi jesu i predviđaju da osobe s invaliditetom kada dobiju svoj prvi prihod gube pravo na invalidninu, morat ćemo Buba bar usmjeriti i pretvoriti ga u simbol borbe protiv loših zakona", kazala je Mesić.

Ideju za otvaranja bara u koje bi goste posluživale osobe s Downovim sindromom u Bubamari su dobili prije dvije godine prilikom posjete Škotskoj. Tada su posjetili i jedan bar gdje su goste posluživale osobe s Downovim sindromom. Od domaćina su saznali i kako su ubrzo po otvaranju toga bara i ostali ugostitelji krenuli u potragu za osobama s invaliditetom kako bi ih zaposlili u svom kafiću. Sve to viđeno u Škotskoj odlučili su prenijeti i u Vinkovce.

Želja je članova Udruge "Bubamara" koja okuplja oko 1400 korisnika, da Buba bar bude otvoren što prije, a nalazit će se u zgradi u kojoj je sjedište i udruge. Danu otvorenih vrata, pored brojnih Vinkovčana, pridružili su se i igrači i vodstvo HNK "Cibalia" bruno pozdravljeni zbog povratka u Prvu nogometnu ligu te gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo