Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZA NEODLUČNE BIRAČE

Predstavljena aplikacija za lakše snalaženje na izborima

EUvox treba biračima olakšati snalaženje u političkom prostoru, pomoći im da svoje preferencije usporede s preferencijama političkih stranaka te ih motivirati da izađu na izbore.

Image
Foto: euvox.eu/hr
RTL/Hina/ 24.4.2014. u 13:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Aplikacija EUvox 2014., koja biračima treba olakšati odabir političke opcije na skorim izborima za Europski parlament, predstavljena je danas u Kući Europe u Zagrebu.

EUvox je danas pokrenut u svih 28 zemalja članica Unije, pa je opterećenost spriječila organizatore da s predstavnicima javnosti 'prođu' aplikaciju i njena pitanja.

"Vjerujemo da će se tijekom dana stvari srediti, a aplikacija će biti dostupna hrvatskim biračima na adresi www.euvox.eu/hr", rekao je DarioNikićČakar, član hrvatskog znanstvenog tima koji je sudjelovao u izradi hrvatske verzije EUvox-a 2014.

EUvox treba biračima olakšati snalaženje u političkom prostoru, pomoći im da svoje preferencije usporede s preferencijama političkih stranaka, motivirati ih da izađu na izbore, objasnio je Nikić Čakar. Aplikacija je namijenjena svim biračima, ali u većoj mjeri neodlučnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Aplikacija ne može uvjeriti HDZ-ovca da glasuje za SDP-ovca ili obratno, ali može motivirati neodlučne birače da izađu i glasuju, tumači Nikić Čakar.

Kako takve aplikacije utječu na izborne odluke, Nikić Čakar je ilustrirao primjerom izbora u Njemačkoj i Švicarskoj.

Upravo se čita

Oko 40 posto njemačkih birača koji su ispunili aplikaciju odlučili su glasovati za opciju koju im je aplikacija ponudila, a na regionalnim izborima u Švicarskoj 2009. čak 74 posto birača glasovalo je za političku opciju koju im je sugerirala aplikacija.

No, aplikacija nema političke ciljeve i namjere, želi samo povećati osvještenost birača i motivirati ih da izađu na izbore, poručuje voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

EUvox ima 30 pitanja podijeljenih u tri skupine - ekonomija, društvo, te pitanja vezana za EU. Pitanja su uglavnom zajednička za svih 28 članica, no hrvatska verzija ima sedam pitanja specifičnih za Hrvatsku, poput onih o monetizaciji, ćirilici u Vukovaru, otpuštanjima u javnim službamama. Među pitanjima su i ona je li rezanje troškova dobar način izlaska iz krize, treba li uvesti euro, je li članstvo u Europskoj uniji dobro ili ne itd.

Prije pokretanja aplikacije birači mogu odgovoriti na pitanja iz koje su zemlje, u kojoj županiji glasuju, koje su dobi, spola, naobrazbe itd.

To je hvalevrijedan projekt, ocijenio je DraganZelić, izvršni direktor GONG-a, nevladine udruge na čijim će stranicama, također, biti moguće ispuniti aplikaciju.

RTL/Hina/ 24.4.2014. u 13:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
trebala se oteliti

Grom iz 'vedra neba' pogodio kravu u Gorskom kotaru i ubio je. Fenomen pojasnio RTL-ov meteorolog

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba