Ana i Roko / Predstavljena nova slikovnica o djeci s gay roditeljima: 'Nema razlike u odnosu na klasične slikovnice'

Image
Foto: Facebook/Dugine obitelji/Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Facebook/Dugine obitelji/Jurica Galoic/PIXSELL

Iz Duginih obitelji poručuju kako i novu slikovnicu žele besplatno omogućiti svima koji je budu željeli

11.10.2019.
9:52
Facebook/Dugine obitelji/Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Dugine obitelji u četvrtak je u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara (koji se obilježava u petak) predstavila novu slikovnicu i time najavila prvi korak u stvaranju serijala slikovnica "Moja dugina obitelj", čime želi proširiti izbor literature o LGBTI roditeljima s djecom, znanima kao i duginim obiteljima za najmlađe.

"Nastavak slikovnice prvenstveno je namijenjen duginim obiteljima u Hrvatskoj, kako bi olakšali socijalnu integraciju naše djece te promicali toleranciju i poštivanje različitosti, no nema tu velikih razlika u odnosu na klasične slikovnice. Jedina razlika kod naše slikovnice je ta što su roditelji dva tate ili dvije mame - iako je uvijek u fokusu priče dijete kao glavni lik", izjavio je tijekom predstavljanja koordinator Udruge i autor slikovnice Daniel Martinović, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O važnosti slikovnica koje prikazuju različitosti u društvu i znanstvenim spoznajama o duginim obiteljima na predstavljanju slikovnice govorila je psihologinja dr. sc. Marina Štambuk.

"Djeca formiraju slike i ideje o svijetu na osnovi onoga što vide i doživljavaju u svojoj okolini te od rane dobi kategoriziraju sebe i druge u skupine s nekim obilježjima, što im pomaže u snalaženju u svijetu oko sebe. Koliko god im to pomoglo, to može biti i temelj za stvaranje stereotipa, što može biti štetno, ako se pretjerano generalizira; primjerice, porukama da su lutke za djevojčice, a autići za dječake; da su neka zanimanja ženska, a neka muška, da dječacima nije primjereno plakati, i slično", pojasnila je Štambuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok god budemo djecu izlagali samo ograničenim stereotipnim sadržajima, ona će se formirati u odrasle ljude koji te sadržaje potvrđuju. Ovaj serijal slikovnica donosi nam toliko potrebnu raznovrsnost sadržaja u smjeru upoznavanja i prihvaćanja različitosti koje na kraju nisu baš tako velike kakvima se obično prikazuju", dodala je.

Interes za prošlogodišnjom slikovnicom naslova "Moja dugina obitelj" premašio je sva očekivanja, u čemu je prva slikovnica došla do više od 1000 ljudi u više od 25 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Duginih obitelji poručuju kako i novu slikovnicu žele besplatno omogućiti svima koji je budu željeli, piše Jutarnji list.

"Jako nam je drago da su slikovnicu prošle godine tražili i heteroseksualni roditelji, gradske i školske knjižnice, nastavnici i profesori. Tijekom listopada pokrenut ćemo crowdfunding kampanju koju ćemo oglasiti na našim web stranicama i društvenim mrežama, čiji je cilj omogućiti nam da tiskamo slikovnicu u izdanju s tvrdim koricama i objavimo bojanku koja će pratiti priču iz slikovnice. Svi koji su zainteresirani za slikovnicu mogu se već sad predbilježiti za nju putem naše web stranice. U planu imamo i još neke popratne sadržaje uz novu slikovnicu, planiramo održati predstavljanja i događanja vezano za nju i izvan Zagreba i jako nas veseli podrška i potpora unatrag ove dvije godine od kad smo započeli priču o Ani i Roku", zaključio je Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo