niz problema / Predstavnici nacionalnih manjina upozorili na sve rašireniji i brutalniji govor mržnje

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sočanac je ustvrdio da je Hrvatska razvila uzoran normativni standard zaštite manjinskih prava, ali u svakodnevnoj realizaciji pripadnici manjina imaju niz problema

6.6.2018.
14:33
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici nacionalnih manjina upozorili su u srijedu na seminaru "Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj" na sve rašireniji i brutalniji govor mržnje, koji narušava sliku Hrvatske kao demokratskog društva, te slabljenje programa i sadržaja namijenjenih nacionalnim manjinama na javnoj televiziji. 

Pomoćnik ravnatelja Vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branko Sočanac ocijenio je da govor mržnje, odnosno neprimjereni izričaji kojima smo sve više izloženi, ne ugrožavaju samo osjećaj sigurnosti pripadnika manjina nego i cjelokupnu sliku Hrvatske kao demokratskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sočanac je ustvrdio da je Hrvatska razvila uzoran normativni standard zaštite manjinskih prava, ali u svakodnevnoj realizaciji pripadnici manjina imaju niz problema

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer smatra da je program za nacionalne manjine na javnoj televiziji sve slabiji i neuvjerljiviji. Po podacima samog HTV-a, lani je bilo ukupno 60 sati i 24 minute programa namijenjenog nacionalnim manjinama na sva četiri kanala, od čega u informativnom programu tek 54 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne tražimo da se stvara program o onome čega nema, jer i pripadnici manjina moraju davati povod da se o njima izvješćuje, no problem je političko predstavljanje nacionalnih manjina koje je, blago rečeno, katastrofalno", naveo je.

Tolnauer je zamjerio HTV-u na tendenciji da pitanja nacionalnih manjina svodi na običaje i kulturu, a zadatak bi mu trebao biti pomaganje integraciji manjina u društvo sa svim njihovim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolnauer osudio emisiju o Jasenovcu

Osudio je dovođenje u televizijske emisije gostiju koji vrijeđaju predstavnike manjina i iznose neistine, kao u emisiji u kojoj se govorilo o Jasenovcu kao radnom logoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na referendumske inicijative, posebno onu kojom se nastoji ukinuti pravo saborskim zastupnicima nacionalnih manjina da glasuju o proračunu i pri sastavljanju Vlade. Kao argument za taj zahtjev ističe se da zastupnike manjina bira manji broj glasača, a u istoj referendumskoj inicijativi se traži smanjenje praga za ulazak zastupnika u Sabor, kazao je.

Tolnauer je ustvrdio kako cilj tih inicijativa destabilizacija aktualne Vlade, kako se ne bi mogle donositi nikakve odluke, a da se nakon nekoliko godina kao rješenje pojave nove političke vođe koji bi vladali po posve novim političkim matricama, na znatno nižoj razini demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics ocijenio je da se u Hrvatskoj, kao i u nekim drugim dijelovima Europe, događa dramatičan sukob populizma i političkog mainstreama, koji se sve više ogleda u medijima i sve češće pobjeđuje govor mržnje.

Govoreći o inicijativi da se zastupnicima manjina ograniči spektar tema o kojima mogu glasovati, podsjetio je da se pri tom ističe kako su manjine uvijek uz Vladu. "Kako bi tek izgledalo i što bi se dogodilo da manjinski zastupnici ruše vlast", upitao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim inicijativama se u konačnici najviše može naštetiti interesima Hrvata izvan domovine, posebno tamo gdje se nastoji da imaju svog predstavnika u parlamentu, kazao je Jankovics.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo