Mutna posla / Predstavništvo Katalonije u Zagrebu netransparentno zapošljavalo: Nije poznato tko je zaposlen

Image
Foto: shutterstock.com
Image
Foto: shutterstock.com

Katalonska vlada ljetos je raspisala natječaj za radna mjesta u svom predstavništvu u Zagrebu

23.2.2020.
15:13
shutterstock.com
VOYO logo

Predstavništvo Vlade Katalonije u Zagrebu provelo je netransparentan javni natječaj za zapošljavanje osoblja jer njegov delegat Eric Hauck nije svim kandidatima omogućio ravnopravno sudjelovanje, izvijestio je katalonski Ured za transparentnost u Barceloni.

Katalonska vlada je ljetos raspisala natječaj za radna mjesta u svom predstavništvu u Zagrebu iz kojeg nastoji uspostaviti političke, gospodarske i kulturne odnose s državama jugoistočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hauck je prije ljeta rekao novinarima kako za te pozicije neće biti javnog natječaja nego da će on prema vlastitu nahođenju odabrati zaposlenike.

Nakon što je u Barceloni objavljen javni natječaj u kojem su navedeni strogi propisi njegova provođenja, neke kandidate je zvao telefonom, s nekima je komunicirao WhatsAppom, a nije slao službene e-mailove niti je odgovarao na upite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Neke kandidate je usred ljetne sezone pozivao na intervju unutar 24 sata, ne omogućivši im da izađu na intervju naknadno, čime je ostavio prostor sumnjama da je imao već odabrane ljude za ta mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće tih zaposlenika i rad predstavništva u Zagrebu financiraju se novcem španjolskih poreznih obveznika.

Nakon što su katalonska Vlada i Ured za transparentnost primili žalbe na natječaj priznao je propuste u provedbi pa je naknadno ponudio nekim odbačenim kandidatima mogućnost da izađu na intervju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Htio bih se ispričati zbog načina na koji je obavljen poziv za intervju (...). Od prvog trenutka trebao sam komunicirati e-mailom i ponuditi više mogućnosti za pronalaženje datuma za intervju s osobama odgovornima za postupak selekcije“, napisao je Hauck u e-mailu. Natječaj nije bio poništen niti je poznato tko je zaposlen na radnim mjestima iz natječaja.

Ured koji je proveo taj natječaj zove se Ured za vanjsku akciju, institucionalne odnose i transparentnost  (Departamento de Acción Exterior, Relaciones Institucionales y Transparencia). Njegov čelnik Alfred Bosch nije odgovorio na upit, a bivši glasnogovornik tog Ureda te aktualni glasnogovornik unutarnjih poslova Joan Piqué rekao je da se potrebno obratiti onome tko je organizirao natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalonska regionalna vlada iz predstavništva u Zagrebu nastoji uspostaviti veze s Hrvatskom, Slovenijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Kosovom, Albanijom, Bugarskom i Grčkom. Ta predstavništva naziva svojim „veleposlanstvima“.

Katalonska vlada preko njih zagovara odcjepljenje Katalonije od Španjolske te nastoji internacionalizirati politički sukob Barcelone i Madrida. Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je bivše članove katalonske Vlade, među kojima i nekadašnjeg predsjednika Carlesa Puigdemonta, za nezakonito trošenje javnog novca na aktivnosti vezene za pokušaj stjecanja neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo