'NE PRIČAJTE ISPRED GRABE' / Milanović ušutkao MORH, nije se izjasnio je li dron nosio aviobombu. Ismijao i Vladinu ideju da hrvatsko nebo čuva Patriot

Od slikanja na krateru koji je napravio dron težak 6 tona i spominjanja avio-bombe, eksploziva i eksplozije do potpunog zavjeta šutnje

14.3.2022.
18:40
VOYO logo

Bespilotne letjelice u zemlji više nema, baš kao što nema ni jasnih zaključaka nakon što je javnost tri dana slušala različite izjave iz MORH-a i državnog vrha.

Zadnja slika koju javnost ima jest da je letjelica na sebi imala aviobombu, to je jučer potvrdio ministar, ali danas nitko iz Ministarstva ne želi pojasniti takve navode. Vrhovni zapovjednik, nakon brifinga s vojnim vrhom, o detaljima ne želi jer je istraga u tijeku.

"Molim sve koji imaju operativna saznanja iz istrage da o tome šute. Pozvao bih i druge koji se obraćaju ispred grabe svakih 15 minuta medijima da to ne rade. Naročito da ne idu tamo bez potrebe jer tamo nisu trebali biti u subotu", poručio je Zoran Milanović.

Nakon ovog vikenda, i gradonačelnik Zagreba je ostao zbunjen.

"Očekujemo odgovore koje će očevid dati kako je moguće da se to dogodilo. Da vidimo što se točno dogodilo, jer postoje kontradiktorne informacije, šta je imala, nije imala, koja je bila namjera, tko je upravljao njome, ništa nemamo odgovore. Ključno je kako je moguće da usred glavnog grada se sruši vojna letjelica", rekao je Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'INCIDENT SE ISTRAŽUJE' /

NATO i gotovo četiri dana od pada letjelice u Zagrebu škrtari na informacijama. I danas odgovaraju šturo

Image
'INCIDENT SE ISTRAŽUJE' /

NATO i gotovo četiri dana od pada letjelice u Zagrebu škrtari na informacijama. I danas odgovaraju šturo

Kako je postalo moguće da imamo bombu u eteru prije završene istrage, onda imamo bombu koja je bačena na glavni grad države članice NATO-a.

"To znači početak 3. svjetskog rata. Na našu zemlju je, na glavni grad države članice NATO-a lansirano je sredstvo naoružano. Mi smo u sustavu NATO-a, treba odgovorit. Ajmo započet pa da vidimo čiji će biti veći", tvrdi Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot.

Koliko je bomba bila velika? Ni u to više nitko nije siguran, navečer ima 120 kilograma, ujutro 40. Kolika bila, ako je eksplodirala u zemlji, ostaje li onda krater od samo tri metra i zgužvani metal ili ne?

"Ja sam bacao bombe, avionske bombe na vojnom poligonu i znam kako izgleda krater kad ona eksplodira i kako izgleda kad ne eksplodira. Uvijek kažem da treba pustit eksperte koji rade na tom slučaju da završe istragu pa tek onda izlazit s relevantnim činjenicama", kaže Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Činjenice na temelju kojih je dana izjava o aviobombi su zapravo fragmenti.

"Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe. Aviobomba iz ovog sad što možemo, iz ovih fragmenata je sovjetske proizvodnje", kazao je Banožić.

"Bomba je bomba, je teoretsko pitanje, to je stvar istrage, kaže Milanović.

Zasad je teško vjerovati da je bomba zaista bila bomba, jer u Hrvatskoj ni obnova nije obnova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo