noć knjige / Preko tisuću programa u 250 gradova: Velika manifestacija trebala bi potaknuti Hrvate da se prime knjige!

Nakon dvije virtualne, pandemijske godine - u stvarni prostor vratila se velika manifestacija Noć knjige

22.4.2022.
19:40
VOYO logo

Noć knjiga je, čini se, potrebnija no ikad - jer u sklopu nje predstavljeni su najnoviji rezultati istraživanja o čitanosti koji pokazuju da čak 58 % Hrvata ne čita, a što je čak 7 posto manje u odnosu na 2020. godinu.

Zato u Noći knjiga koja traje do 25. travnja građani mogu uživati u više od 1200 besplatnih programa koji se održavaju u 250 gradova diljem Hrvatske, a velik broj programa posvećen je i 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi uzrasti pa i oni koji tek počinju čitati mogu pronaći program za sebe. Dakle, programi su toliko raznoliki od škola, vrtića, knjižnica kao organizatora, domovi umirovljenika, učenički domovi, imamo programi koji se odvijaju u pivovari, u jednoj crkvi, ispod stabla, zaista ih je nemoguće nabrojati", rekla je članica Organizacijskog odbora Noći knjige, Vanja Štalec Obradović.

Oni Hrvati koji još uvijek čitaju, u ruke najčešće uzimaju beletristiku, a najmanje umjetnost i stripove. U jednoj od najvećih knjižara u Hrvatskoj, sutra se održava edukativni program 'Knjiška šetnja' i to je samo jedna od brojnih lokacija na kojima će se održavati manifestacija Noć knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
loša statistika /

Pola stanovnika Hrvatske lani nije pročitalo ni jednu knjigu: 'Potrebno je u cijelom društvu promijeniti odnos prema knjizi'

Image
loša statistika /

Pola stanovnika Hrvatske lani nije pročitalo ni jednu knjigu: 'Potrebno je u cijelom društvu promijeniti odnos prema knjizi'

"42% ispitanika u posljednjih godinu fana pročitalo je barem jednu knjigu. Važno je reći da u zadnje četiri godine imam prosjek od 45% ljudi koji čitaju, dakle ne 50 posto. Definitivno u koroni se nije više čitalo. Kupuje se u knjižarama, stabilna je i mreža knjižnica, trend je pada kupovine na kioscima i u cijeloj toj priči najmanje kupuju muškarci, oni između 16 i 25 i slabije obrazovani. Čak 56 posto ispitanika kaže da ih ne može ništa inspirirati, da jednostavno nemaju motivacije za čitati knjigu. Tako da mislim da je vrijeme za pojačano obrazovanje, odnosno preko ministarstva krenuti od najranije dobi s motivacijom", objašnjava jedan od organizatora Noći knjiga i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK, Slavko Kozina.

Kaže da ove godine u programskom dijelu imaju preko 1200 programa u 250 gradova. Uključeni su škole, vrtići, čak i Jadrolinijinih kruzera. Jako puno programa rade individualne osobe po kafićima, dok su pisci po svim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već je počelo danas, a sutra se nastavlja. Imamo krasan program u matici Hrvatskoj s ukrajinskom kulturom i povijesti. Imamo i u Društvu Hrvatskih pisaca 12 pisaca sutra do 9 do 1 ujutro. Motivirali smo sve dionike u procesu", kaže i poziva sve na da stranici nocknjige odaberu program u svom gradu, jer je ponuda zaista velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike