UVOĐENJE EURA / Prelaskom na euro rast će dio cijena. Vujčić protiv intervencije države: 'Odite kod onih koji ne dižu cijene, to je najbolja zaštita'

Prema Zakonu o euru bit će zabranjeno svako neopravdano dizanje cijena, ali već sad je jasno da će do poskupljenja doći i to zbog zaokruživanja cijena

17.1.2022.
20:10
VOYO logo

Cijene plina i struje rastu, inflacija raste, a od prvog siječnja iduće godine prelazimo na euro pa će i tu dio cijena skočiti, sve to zajedno utjecat će na budžet građana.

„Svi će imati lošiju situaciju, inflacija, plaće ostaju iste, mirovine isto tako“, kazala je Ljerka Linzbauer iz Zagreba.

„Već polako sada dižu se cijene, ja mislim da će još to malo porasti“, tvrdi Josip Švaljek iz Zagreba.

„Da će se ljudi naviknuti brzo i da neće biti povećanja cijena“, rekao je Mladen Budek iz Zagreba.

Image
prelazak na euro /

Plenković kazao kako će od rujna cijene biti istaknute u eurima i kunama. Unatoč aferi s HNB-om, došao i guverner Vujčić

Image
prelazak na euro /

Plenković kazao kako će od rujna cijene biti istaknute u eurima i kunama. Unatoč aferi s HNB-om, došao i guverner Vujčić

Već od 5. rujna sve cijene bit će ispisane dvojno, u kunama i eurima.

„17. siječnja jedino platno sredstvo u Hrvatskoj je euro. To je vrlo važno da shvatimo blizinu okončanja ovog procesa. Dakle, danas godinu dana kad budemo išli u dućan plaćat ćemo isključivo eurima“, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Prema Zakonu o euru bit će zabranjeno svako neopravdano dizanje cijena, ali već sad je jasno da će do poskupljenja doći i to zbog zaokruživanja cijena.

„I da naravno učinimo sve da tog neopravdanog dizanja cijena ne bude, odnosno da ga bude u najmanjoj mogućoj mjeri. Dakle, da jednostavno ono što volimo kolokvijalno reći, lovci u mutnom ovog puta ne ulove“, kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Na predstavljanju Zakona o euru bio je i guverner HNB-a Boris Vujčić koji je još sinoć na RTL-u tvrdio kako ga iz Vlade nisu zvali, ali očito se nešto promijenilo nakon našeg intervjua. Građanima je dao savjet kako izbjeći poskupljenja.

„Ako vidite da vam netko diže cijene za koje znate koje su bile u kunama, odite kod drugoga. Netko drugi neće. Tamo gdje postoji konkurencija. Birajte one koji vam nude niže cijene, to je najbolja zaštita od rasta cijena“, poručio je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan euro vrijedit će 7,53 kn, a cijele iduće godine moći će se mijenjati u bankama, pošti i FINA-i bez naknade i to 100 novčanica i 100 kovanica odjednom. Nakon toga u HNB-u, bez naknade i krajnjeg roka. Građani trenutačno kod sebe drže čak 36 milijardi kuna gotovine. Novac koji imaju na računima, s početkom 2023. automatski će se pretvoriti u eure.

„Da pozovemo građane već sada, da oni koji imaju gotovi novac, kune, kojeg drže kući da ga već sada polažu na svoje račune bankama“, rekao je premijer Plenković.

A na računu države je i 5,1 milijarda kuna iz Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba. Rok za potrošiti ga, je 17. lipnja, a već je jasno da se neće sve iskoristiti. Premijer se hvalio da će pozivom šefici Europske komisije dogovoriti produljenje roka. Danas to zanemaruje.

Na pitanje zašto nije nazvao predsjednicu Europske komisije i tražio produženje tog rada, odgovorio je:

„Dobro, možete to i tako staviti. Ali ono što je bitno, bitno je da smo dali zadatak svim tijelima da ubrzaju svoje procedure“, kazao je premijer.

Koliko god brzi bili, darovani novac teško da će iskoristi u cijelosti i to u doba rasta inflacije i poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo