komentar zorana šprajca / Prema planu reforme iz 2002. imali bi skoro dvostruko veću mirovinu nego što ćemo je imati po kokošarskim uvjetima

Nakon našeg burnog razgovora s Markom Pavićem u Direktu, ministar je objavio je kako će se povećati izdvajanje u drugi stup

28.6.2018.
22:11
VOYO logo

Konačno, konačno, nakon 16 godina od uvođenja drugog mirovinskog stupa, jedna Vlada, jedan ministar napravio je kakav takav, možda mali, možda premali ali ipak, nekakav korak.

Ministar Marko Pavić nakon salve kritika koju je jučer i danas dobio njegov prijedlog mirovinske reforme ali i, malo ćemo si uzeti u zaslugu, nakon našeg burnog razgovora s njim u Direktu, objavio je kako će se od 2020. do 2022. izdvajanje u drugi stup povećati sa 5 na 6 posto mirovinskog doprinosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To neće riješiti nepravdu sa dodatkom od 27 posto kojeg sad dobivaju umirovljenici iz prvog stupa a koji neće dobivati umirovljenici iz drugog stupa tj. ako ga žele dobivati morat će državi pokloniti svu svoju štednju iz drugog stupa. Ali će nam ipak omogućiti da na svom računu i svojoj mirovinskoj štednji imamo nešto više novca nego što bismo ih imali da ovog povećanja nije bilo.

Inače, koliko god malo zvučalo taj 1 postotni poen povećanja za drugi stup, to je zapravo povećanje od 20 posto u odnosu na dosadašnje izdvajanje od 5 posto, a toliko je onda i manja naša uplata u prvi stup koji se financira iz proračuna ili još konkretnije, taj 1 postotni poen je zapravo 1,2 milijarde kuna manje u proračunu i 1,2 milijarde kuna više na našim računima u mirovinskim fondovima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada ne ide u nacionalizaciju drugog mirovinskog stupa. Dapače, prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava je da se poveća ulaganje u drugi mirovinski stup i to za 0.5 postotnih poena od 2020. i 0,5 postotnih poena od 2022. na način da 2022. dođemo do 6% ulaganja u drugi mirovinski stup", izjavio je ministar Pavić.

Inače po planu mirovinske reforme koja je počela 2002., svake godine se izdvajanje za drugi stup trebalo povećavati za 0,5 posto. Tako bi se do 2022. ispunio cilj i ukupno izdvajanje za drugi stup bi bilo 10 posto od našeg mirovnskog doprinosa, a drugih deset posto bi i dalje išlo u šuplju državnu blagajnu. I da je tako napravljeno, netko s prosječnom hrvatskom plaćom i 40 godina radnog staža imao bi poštovani gledatelji -slušajte pozorno - skoro dvostruko veću mirovinu nego što će je imati po ovim kokošarskim uvjetima i ne bi bio u drami hoće li ili neće dobiti Vladinu milostinju od 27 posto dodatka. Ali svakoj Vladi do sada bilo je važnije našim budućim mirovinama i jefitnim forama kupovati birače pa smo došli do toga da birači nemaju mirovine ali ni Vlade više nemaju birače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo