što tu ne valja? / Prema popisu stanovnika u Zmijavcima udio katolika pao s 98 na 36 posto. A sva djeca idu na vjeronauk...

I svi preminuli su pokopani uz svećenika. Istražili smo u čemu je problem

23.9.2022.
21:00
VOYO logo

U jeku jesenskih poljoprivrednih radova, glavna vijest u maloj općini ipak je popis stanovništva. Nevjerica je zavladala, jer od 1654 stanovnika u Zmijavcima, prema popisu tek su 592 katolika.

Matija Šabić iz mjesta kaže: "Mojoj obitelji je za popis došla cura, moja mama joj je dala osobne. Nije nas iskreno ništa ni pitala, a jutros dok sam radila u kafiću čula sam da ljudi pričaju da im za vrijeme popisa nitko nije došao u kuću i pitao jesu li zaista katolici ili nisu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Karlogan, također iz tog mjesta, kaže: "Što god me pitala, to sam odgovorila. I za vjeru, katolik , dašta."

Gordana Šabić Todorić iz Zmijavaca kaže: "Možda je manje sveukupnog stanovništva, jer mladi sele za poslom, ali što se tiče crkve nisam primijetila baš da je manje i u crkvi. I vjenčanja se odražavaju I krštenja…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVIO DZS /

Objavljeni podaci popisa stanovništva: Pao broj katolika i Srba u Hrvatskoj, država ima 3,87 milijuna stanovnika

Image
OBJAVIO DZS /

Objavljeni podaci popisa stanovništva: Pao broj katolika i Srba u Hrvatskoj, država ima 3,87 milijuna stanovnika

Proteklih godinu dana rođeno je i kršteno u ovoj katoličkoj crkvi 28-ero djece. A i ravnatelju mjesne osnovne škole podatak da je u mjestu manje katolika zvuči kao šala.

Ravnatelj OŠ Zmijavci Josip Jonjić govori: "Kao stanovnik Zmijavaca mogu posvjedočiti da je praktički skoro 100 posto stanovništva rimokatoličke vjeroispovijesti. A sami podaci u našoj školi pokazuju da 267 djece njih 267 pohađa nastavu vjeronauka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Zmijavaca je proveo svoje istraživanje i tvrdi - do greške je došlo u upitniku.

Mijo Šuto (HDZ), načelnik Zmijavaca, govori nam: "Kod nas je to bila situacija da se njih 61 posto izjasnilo da su vjernici I u produžetku tog odjeljka da pripadaju katoličkoj crkvi kao zajednici. Jedan dio njih 36 posto izjasnio na drugo pitanje da su katolici kršćani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se ti podaci zbroje - Zmijavci imaju 97 posto katolika - gotovo kao na popisu prije deset godina, pojašnjava načelnik. I priznaje dio stanovnika je odselio, ali je zato u općini zabilježen pozitivan prirodni prirast. Više je rođenih nego umrlih, a taj podatak veseli i vjernike i nevjernike.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo