Situacija s koronavirusom / Premijer Plenković: 'Nema potpunog zatvaranja. Propusnice za Uskrs nisu opcija, o tome se nije raspravljalo'

Image
Foto: RTL

Plenković je komentirao i situaciju oko izbora predsjednika/ce Vrhovog suda RH

18.3.2021.
14:37
RTL
VOYO logo

Na održanoj sjednici Vlade Andrej Plenković rekao je da se u Hrvatskoj četiri tjedna za redom povećava ne samo broj novozaraženih već i stopa smrtnosti te je pozvao građane na oprez i pridržavanje mjera. No, ponovio je da "naš model nije lockdown niti policijski sat".

Image
sjednica vlade /

Plenković o zatvaranju: 'Povećava nam se stopa smrtnosti. Stožer će sutra objaviti što se može napraviti po županijama'

Image
sjednica vlade /

Plenković o zatvaranju: 'Povećava nam se stopa smrtnosti. Stožer će sutra objaviti što se može napraviti po županijama'

Apelirao je na građane da poštuju mjere te da je ključan faktor osobna odgovornost. Najavio je da će Stožer sutra govoriti što se može napraviti po županijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković odgovarao je na novinarska pitanja nakon sjednice.

Što se tiče mjera za borbu protiv širenja zaraze, premijer Plenković kazao je da da nema policijskog sata i potpunog zatvaranja. ''Nema nikakvih propusnica za Uskrs, nitko o tome nije raspravljao niti je to opcija'', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kada bi Pfizerovo cjepivo moglo doći u Hrvatsku, odgovara: ''To je sada ključna stvar, mi smo naručili više Pfizera dosada od AstraZenece, niti mi niti bilo tko drugi u ovom trenutku nema točnu dinamiku o distribuciji. Imamo neke naznake, ali to nisu pouzdane informacije kako bismo mogli planirati cijepljenje i procijepiti 70 posto odrasle populacije'', rekao je.

Izbor predsjednika/ce Vrhovnog suda

Ako EMA nakon izvanrednog sastanka odluči da je s cjepivom AstraZenece sve u redu, Plenković je, kaže, spreman cijepiti se s tim cjepivom. ''Što se mene tiče, cijepit ću se tim cjepivom ako je ona po programu. Čekamo mišljenje struke, to je najvažnije, zato je taj proces postupan. To ne smije biti stvar političkog voluntarizma, a ne daj Bože eksperimentiranja sa zdravljem građana'', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i situaciju oko izbora predsjednika/ce Vrhovnog suda te još jednom istaknuo da je njihova pozicija jasna kao dan od samog početka. ''Brojne su bile kritike 2017. godine tadašnje ali i sadašnje oporbe na proces izbora predsjednika Vrhovnog suda: Netransparentno, iz šešira, iz rukava, bez programa, bez dodatnih informacija. To je retorika koja je tada postojala tadašnje ali i sadašnje oporbe, govorim o SDP-u. Moram priznati i ja da mi se nije svidio osobito taj sustav, ja mislim da je loš, bez obzira je li on bio u tradiciji dotadašnje prakse. Zato što u odnosu na tadašnju proceduru izmjenama Zakona o sudovima smo željeli cijeli proces učiniti transparentnijim strukturiranijim i informativnijim za sve aktere u procesu. Ni u zadnjoj primisli bilo koga od autora tih izmjena, nije bilo nekakvo ograničavanje predsjednika Republike, dakle ta teza ne postoji. Radimo zakon zbog poboljšanja procedure'', komentirao je Plenković.

Održavanje lokalnih izbora

Dodao je i da postoji snažna volja Vlade za reformom pravosuđa. ''Da ono bude nepristranije, učinkovitije, bolje, da građani brže dolaze do ostvarivanja svojih prava putem različitih instanci, a ne sporije, slabije, sigurnije i s manje povjerenja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li se potencijalno pogoršanje epidemiološke situacije odraziti na realizaciju lokalnih izbora, Plenković odgovara: ''Ja bih volio znati gdje se rodila ta ideja i na temelju čega. Ne znam po kojim je to poincima, političkoj analizi i preporuci neke zaklade ili dubinske analize duboko u noći došla u fazu da se izgovara. Dakle, krivo loše, nepotpuno, netočno, špekulacija, bacanje tema u eter''.

Optužbe Zdravka Mamića

Premijer Plenković komentirao je i situaciju sa sucima koje je teško optužio Zdravko Mamić. ''Ukoliko je bilo što od onoga što je trenutno u eteru istina - to je užas. Ja sam zgrožen time, i kao predsjednik vlade i kao pravnik. To je nedopustivo. Bilo da je to posao za Državno odvjetništvo, policiju, stegovne postupke u okviru različitih sudova gdje ti suci rade. To su primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe. To ponašanje nema nikakve veze s izvršnom vlasti, HDZ-om, vladom. Zato čvrsto odbacujem tezu koja se politički nastoji nametnuti koja je kriva i netočna i nastoji odgovornost za neka individualna ponašanja odbaciti na odgovornost vlade ili izvršne vlasti ili glavne stranke u parlamentarnoj većini. To nije istina i tome ćemo se usprotiviti'', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo