Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kuščevićev nasljednik

Premijer Plenković otkrio: 'Za ministra uprave predlažem Ivana Malenicu'

To je mlad čovjek, pravnik, koji se razumije u teme javne uprave, rekao je Plenković

Adrian De Vrgna, Vijesti.hr/ 11.7.2019. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak poslijepodne je pred Banskim dvorima iznio ime potencijalnog nasljednika Lovre Kuščevića.

"Odlučio sam da za novog ministra uprave stranačkim tijelima, a potom i Saboru predložim Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku. To je mlad čovjek, pravnik, koji se razumije u teme javne uprave i onoga što je s tim povezano. Mislim da je odličan izbor", rekao je Plenković.

Imenovanje nasljednika Lovre Kuščevića prvi je korak u široj rekonstrukciji Vlade za koju je premijer dobio zeleno svjetlo. 

Da nikakva rekonstrukcija ne može pomoći Plenkovićevoj Vladi, uvjerena je oporba koja smatra da je riječ o kozmetičkim promjenama i skretanju pozornosti s niza ministarskih afera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas se cijeli dan licitiralo s imenima uoči očekivanog imenovanja u praznu fotelju Lovre Kuščevića.

"To najbolje zna predsjednik Vlade"

"Mislim da to najbolje zna predsjednik Vlade. Ja nemam o tome svoje razmišljanje u ovom trenutku", kazao je državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić.  

Upravo se čita

Image
evakuiran hotel i bazeni

Direktor Termi Tuhelj: 'Dostavljač je greškom usipao kiselinu, došlo je do reakcije, sve se proširilo...'

I dok se čeka ministar uprave, zna se tko neće zamijeniti Mariju Pejčinović Burić. "To odlučuje predsjednik Vlade", rekao je predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić te dodao kako s premijerom o tome nije pričao. "Nemam nikakvih afiniteta osim posla koji sada radim", zaključio je. 

Ministri su suglasni da su svi redom zamjenjivi. "Ne vidim problem da bilo tko pa i ja bude zamijenjen drugim za kojeg se procjenjuje da je bolji i kvalitetniji", kazala je ministrica Nada Murganić. "Svi su zamjenjivi i to je odluka premijera", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Građani žele da se promjene dogode da budu vidljivi prvi odgovorni je premijer, na njemu je da odluči", kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Oporba traži odlazak Žalac

Ni koalicijski partneri ne znaju za koga bi sutra trebali dignuti ruku u Saboru, a ni oporba ne zna protiv čijeg će imenovanja biti. "Ja ne znam, ali znam da u ovom trenutku ne znaju ni članovi HDZ-a", kazao je danas predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.  

Zato oporba zna tko bi još trebao otići – Gabrijela Žalac zbog neugradnje liftova koji se  mogu financirati iz EU fondova, a Tomislav Tolušić zbog neproduljenja moratorija nad poljoprivrednim zemljištem za strance. 

"Gospodine Plenkoviću kad već idete u veliku rekonstrukciju da vam jedan element uz tko je što zgriješio bude i element tko ne radi posao, ovo je dokaz da Žalac ne radi svoj posao ", kazala je saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Smatramo da nijedna rekonstrukcija Vlade ne može biti dobra kao što to mogu biti prijevremeni izbori", kazao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak. 

Jer u zadnjoj godini mandata od reformi neće biti ništa, kažu. No nakon HNS-ovog inzistiranja i HDZ-ovog popuštanja oko Kuščevića, u Banskim dvorima možda bi mogli zapuhati neki novi vjetrovi u dogovorima partnera.

Adrian De Vrgna, Vijesti.hr/ 11.7.2019. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Promjenjivo i nestabilno

Smrtonosne oluje haraju Europom, a DHMZ izdao upozorenje i za Hrvatsku! Na snazi je meteoalarm diljem zemlje

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba