27. proslava Oluje / Plenković o 'jalovim' optužbama Srbije: 'Srbija ne surađuje ni oko ratnih zločinaca ni nestalih'

Image
Image

Premijer Plenković u Kninu: Branitelji su kamen temeljac naše slobode, hvala im

5.8.2022.
10:35
VOYO logo

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković drži prigodni govor:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujem vam što ste dolaskom u drevni Zvonimirov grad uveličali svečanost kojom danas slavimo naše branitelje i veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu u Vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja". Mnogi su branitelji svoju budućnost žrtvovali za budućnost domovine, za slobodu svog naroda i za to da Hrvatska izbori svoje pravo na samostalnost.

Gotovo 900 godina Hrvati nisu slobodno upravljali vlastitom sudbinom već su na svojoj zemlji bili podčinjeni raznim stranim vladarima i tuđinskim režimima sve dok, u vremenu tektonskih promjena na europskom kontinentu, uz viziju predsjednika Tuđmana, hrabrost hrvatskih branitelja te jedinstvo cijelog hrvatskog naroda nismo ostvarili pravo na slobodu i pravo na svoju državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UOČI PROSLAVE OLUJE /

Pukovnik Mladen Kruljac za RTL: 'Oluja je bila bitka svih bitaka i operacija svih operacija'

U tome su hrvatski branitelji dali najveći doprinos i upravo su oni kamen temeljac naše slobode i demokracije i na tome im neizmjerno hvala.

Oluja omogućila mirna reintegraciju Podunavlja

Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratili su najveći dio do tada okupiranih teritorija, to nam je kasnije omogućilo i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i povratak posljednjeg dijela otrgnute zemlje čime smo iz rata izašli kao pobjednici, sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oluja je omogućila i mir u Bosni i Hercegovini, oslobađanje dijela teritorija BiH, u Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici, a u Srebrenici se dogodio genocid. Omogućen je i Daytonsko-pariški mirovni sporazum čiji jedan aneks i danas ustav BiH, a Hrvatska je jamac i supotpisnica tog sporazuma, a za njegovo se poštivanje i danas zalažemo. U okolnostima osvajačke i bešćutne agresije Rusije na Ukrajinu, kršenja međunarodnog prava i gaženja suverenosti jedne države, još jednom vidimo koliko je visoka cijena slobode.

I upravo zato što znamo kako je biti žrtvom agresije, dali smo potporu Ukrajini, politički, diplomatski, ekonomski, financijski i vojno. I pružili smo utočište za 20 tisuća Ukrajinaca u našoj domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustajat ćemo u zaštiti ljudskih prava Hrvata u BiH kao ravnopravnog, konstitutivnog naroda jer nema europske BiH, čiji europski put podržavamo, sve dok svi njeni građani, osobito Hrvati koji su često obespravljeni i preglasani, ne budu legitimno i demokratski predstavljeni u predstavničkim i izvršnim tijelima zemlje. Preduvjet za to je izborni zakon kao i bolje funkcioniranje Federacije BiH. Za to se Hrvatska zalagala zato što je potpisnica Washingtonskog sporazuma.

Opravdano ulaganje u sigurnost

Mi već šestu godinu vodimo politiku poštovanja, digniteta Domovinskog rata i branitelja. Snažimo Hrvatsku vojsku, snažimo policiju, sustav domovinske sigurnosti. No to nije samo retorika i topla riječ, to je konkretna politika koju vodi potpredsjednik Vlada i ministar branitelja Tomo Medved. A ona se ogleda i kroz donošenje jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članovima njihovih obitelji, njime smo postigli kvalitetna rješenja, popunili praznine, ispravili nelogičnosti. Donijeli smo i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu i činimo sve u pronalaženju 1800 nestalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovim geopolitičkim nesigurnim okolnostima više nego ikada potrebno je ulagati u sigurnost jer je rat na europskom kontinentu narušio sigurnosnu ravnotežu i njegove su posljedice u ekonomskog, financijskom, energetskom i prehrambenom pogledu jasne. To dovodi do slabljenja i destabilizacije krhkih država, do novih valova migracija. Prošlo je 27 godina od rata ali to nas upozorava da i dalje moramo jačati obrambene sposobnosti. U zadnjih sedam godina stavili smo hrvatskog vojnika us središte obrambene politike.

Izdvajamo za obranu godišnje 7,6 milijardi kuna, najviše od samostalnosti, dostigli smo smjernice NATO-a za izdavanje za obranu, to uključuje isporuku 12 Rafaela, isporuku Black hawk i Kiowa helikoptera, opremanje borbenim vozilima Bradley, nabavku četiri ophodna broda i nabavku lovaca mina. Dodatno ćemo ulagati u protuzračnu obranu, naoružavanjem Patrijama, a radit ćemo i na nabavi višenamjenskog borbenog broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jalove optužbe Srba'

U posljednje vrijeme ponovno se Hrvatsku pokušava prokazivati lažnim, ali jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva 1995. Iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba prisilili na evakuaciji, što su i srpski pokajnici u Haagu priznali i potkrijepili dokumentima. Najavljene optužnice iz Beograd protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije nad drugim država neprihvatljive su. Tim više jer su pokrenute iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja ne pokazuje istinsku spremost da prizna svoju odgovornost u zločinačkom pothvatu Miloševićeva režima.

Nećemo dopustiti da se u pitanje dovede karakter Domovinskog rata niti će prihvatiti da se optužuju ratni heroji. Ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku nacionalnu manjinu. Srbija nažalost ne surađuje, ni u pitanju progona ratnih zločinaca, ni u traganju za nestalima. Mi ćemo raditi na dobrosusjedstvu, na miru, ali to očekujemo i od svih naših susjeda. Hrvatsku vodimo u kriznim vremena, isprepliću se pandemija, potresi, ali iz svih kriza izlazimo, uz političku stabilnost, uvijek snažniji i spremniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video premijerova govora:

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo