Ribić u RTL-u Danas / 'Premijer se treba pokloniti narodu, ali nikako da shvati. To je diplomatski mentalitet, živi u svom svijetu'

Vilim Ribić ne vjeruje da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka

30.11.2019.
18:52
VOYO logo

Nakon tjedna u kojem se prosvjetari u štrajku i Vladin pregovarački tim nisu uspjeli usuglasiti oko rješenja kojim bi učenike vratili u klupe, ušli smo u vikend u kojem je sve moguće. 

Ministri su krenuli s oštrijim izjavama prema sindikatima u obrazovanju koji pak trenutno šute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se novi poziv na pregovore ili pokretanje postupka o zabrani štrajka.

Zvono u školama, izgledno je, neće se oglasiti ni u ponedjeljak jer su Vladinoj ponudi rasta dodataka i osnovice, ali ne i koeficijenata, prosvjetari jasno i glasno rekli - ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što sastanak u Vladi u petak nije urodio dogovorom, premijer je pred novinare poslao predstojnika Ureda.

"Imamo situaciju u kojoj smo i dalje ukopani u istim početnim rovovima", rekao je Zvonimir Frka Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je "zagovarala brza rješenje koja će već u ponedjeljak zaustaviti štrajk".

No ni subotnje jutro nije donijelo rješenje. I dok premijer Andrej Plenković ponavlja kako nema razloga za štrajk jer su cijelo vrijeme spremni na kompromis, i druge službe izlaze sa zahtjevima za većim koeficijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevni štrajk u svim školama, od ponedjeljka će ući u treći tjedan. Pitanje je hoće li ga Vlada pokušati zaustaviti sudskim putem.

VEZANE VIJESTI

Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić ne vjeruje da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to nema pravnog temelja. Doduše, u ovoj zemlji je sve moguće, vidjeli smo kako institucije odlučuju. Ako gledamo propise, ljudsko pravo, ustavno pravo, onda nema nikakve šanse da zabrana prođe", rekao je Ribić u razgovoru za RTL Danas.

Premijer Andrej Plenković i dalje tvrdi da nema razloga za štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikako ne može shvatiti da ovo nije bio zahtjev za rast plaća, nego da bi se izjednačila vrijednost poslova u javnim službama. Njegova Vlada je 12 puta mijenjala Uredbu, nema razloga da to ne napravi i za prosvjetare", smatra Ribić.

Istaknuo je kako su sindikati dosad vodili radnike i štrajkaše, a nakon referenduma oni vode čelnike sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema šanse da napravimo nešto što je protiv volje članova. Oni su rekli zašto je ovo važno. Premijer je prvi koji bi trebao razumjeti. On služi ovom narodu i on se njemu  treba pokloniti. Red je da razumije da je napravio niz taktičih i strateških pogrešaka, podcijenio je problem. Razumijem da ima drugih briga, ali to je mentalitet diplomata. Živi u svom svijetu, ne osjeća bilo naroda, probleme... I nije to samo Plenković, i Milanović je isti takav bio", kaže Ribić koji i dalje vjeruje u potporu građana jer "politika Vlade izaziva nezadovoljstvo i u drugim segmentima društva".

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo