DUGA JESEN I ZIMA / Premijer stranačkim kolegama predstavio mjere pomoćI: 'Cijene vrtoglavo rastu i tu bi trebalo nešto napraviti'

Spekulira se da bi paket Vladinih mjera mogao iznositi više od 6 milijardi kuna

5.9.2022.
19:16
VOYO logo

Sa svakim novim astronomskim računom ugostitelji s nestrpljenjem gledaju prema Banskim dvorima. Tamo su cijelog vikenda ministri brusili mjere koje će mnogima odrediti budućnost.

"Struja je trenutno tri puta veća, a plin smo upravo potpisali šest puta veću cijenu, tako da možete zamisliti što to za nas znači ako uzmemo u obzir da je svaka sirovina koja je ulazna poskupila minimalno 30 posto. Trenutno radimo u minusu, čekamo vladine mjere, vidjet ćemo kako ćemo s time moći izaći na kraj, a onda će se podvući crta i morat ćemo se prilagoditi tome", kaže Žaklina Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subvencije za radna mjesta, slično kao i u COVID krizi kada su po radniku iznosile 4000 kuna, ideja su i sada. Mikro, mali i srednji poduzetnici će, čini se, dobiti subvencije za struju. Javne i nevladine ustanove promijenit će način obračuna - umjesto kao poduzetnike, pri obračunu cijena energenata, upast će u nižu tarifu, kao kućanstva. Lokalne vlasti taj potez pozdravljaju.

Image
nakon Predsjedništva HDZ-a /

Plenković: 'Završili smo paket mjera. Nema razloga za paniku, objavit ćemo ga u četvrtak'

Image
nakon Predsjedništva HDZ-a /

Plenković: 'Završili smo paket mjera. Nema razloga za paniku, objavit ćemo ga u četvrtak'

"Način kako je regulirano tržište plina je doveo do toga da zagrebačka plinara ima 400 milijuna kuna gubitka, a da jedan čovjek može ukrasti zajedno sa svojim suradnicima milijardu kuna", rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zašto ne i privatnicima, pitaju se u Glasu poduzetnika. Ovako će kažu, poduzetnici većim cijenama nadoknađivati manju cijenu koju plaćaju i kućanstva i javne ustanove.

"Imate vrtić koji je u vlasništvu grada i privatni vrtić. Ovaj koji je u vlasništvu grada će plaćati cijenu kao za građanstvo, a ovaj koji je privatni će plaćati pet puta ili deset puta veću cijenu što su dodatne diskriminacije za nekoga tko se bavi istom djelatnošću", kazuje Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknade za energente trebali bi dobiti i socijalno ugroženi, a najniže mirovine trebale bi porasti za 1,5 posto. No, inflacija najgore pogađa upravo najsiromašnije i to neće biti dovoljno, misli Krešimir Sever.

"Cijene hrane vrtoglavo rastu i tu bi trebalo nešto napraviti ne više kao što je išla ona ranija mjera vezano za smanjenje PDV-a nego bi trebalo nešto napraviti već kod proizvođača, dobavljača, preprodavača tako da se njima nekim ulaznim mjerama uvjetuje da će morati držati niže cijene", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je kapitulirala pred rastom cijena, tvrde iz SDP-a i kažu da prosječnija rekordna inflacija zavarava.

"Oni su rekli 12 posto inflacija. Ajde, super, oni su mjerili. Nađite i objavite građanima koji su to proizvodi otišli 12 posto da ih mi kupimo. Znate što ćete dobit? Nula! Znate zašto? Zato što je ono što građani kupuju otišlo 100 posto. Samo oni kasne dok to vide", rekao je Boris Lalovac, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spekulira se da bi paket Vladinih mjera mogao iznositi više od 6 milijardi kuna. I poduzetnici i sindikati su skeptični na pitanje je li to dovoljno. A jesen i zima pred nama su dugi i hladni.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo