ZVONIMIR SAVIĆ / Premijerov savjetnik za ekonomiju o inflaciji, kamatama, PDV-u: 'Postoje mjere koje će olakšati građanima'

Kazao je da će Vlada odlučiti s kojim mjerama će ići u smanjenje ublažavanja rasta cijena

20.5.2022.
19:11
VOYO logo

I dok nas vodeći monetarni stručnjaci u zemlji uvjeravaju - sve će biti bolje s eurom - ministar financija priznao je - inflacija jede plaće.

Pitali smo onda ministra Zdravka Marića - je li vrijeme da Vlada reagira, je li vrijeme za uzbunu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Alarm je na neki način već upaljen, negdje smo u sredini", kazao je Marić.

Kada će Vlada reagirati i kako, u RTL-u Danas komentirao je Zvonimir Savić, premijerov savjetnik za ekonomiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savić je na početku komentirao koja će biti reakcija Vlade i kada se ona može očekivati.

"Vlada je u nekoliko navrata reagirala. Mjere za ublažavanje posljedice rasta cijena stupile su na snagu u travnju. Imali smo paket vrijedan 5 milijardi kuna. To je ublažilo rast cijena. Svjesni smo da ne možemo djelovati na način da potpuno reduciramo. Mjere su donesene, provode se, Vlada će u budućnosti i u skladu s mjerama koje može podnijeti to napraviti. Prepoznali smo ranije da je potrebno. Mjere koje smo donijeli su sveobuhvatne, nećete naći primjer takav u EU", kazao je Savić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO ŽIVE MAĐARI? /

Direkt na kavi, sladoledu i shoppingu u Budimpešti: Zamrznuli su cijene, a inflacija kao u Hrvatskoj

Image
KAKO ŽIVE MAĐARI? /

Direkt na kavi, sladoledu i shoppingu u Budimpešti: Zamrznuli su cijene, a inflacija kao u Hrvatskoj

S obzirom na visoku inflaciju, Saviću je postavljeno pitanje kako će Vlada reagirati, a on je kazao da je Vlada jako reagirala te da će reagirati opet.

"Dopustite da mjere stupe do kraja na snagu. Jedna od najvažnijih mjera i izrazito velika su dvije - smanjivanje stope PDV-a na hranu, neke prehrambene proizvode i na neke energente. Taj dio čini 40 posto u izračunu cijena. Tamo gdje je najveća potreba bila, gdje je najveći udar na standard tamo smo djelovali", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mjere ćemo prilagođavati'

Komentirao je i čeka li nas dodatno smanjenje PDV-a.

"Smanjenje PDV-a je bilo preko 2 milijarde kuna, vaučere smo povećali za struju i plin, mjere ćemo prilagođavati. Mjere koje ćemo donijeti, čut ćete pravovremeno, reagirat ćemo na način za koji smatramo da je primjeren. Iako je stopa inflacije rekordna, hrvatska ima stopu inflacije koja je na prosjeku razine Europske unije i na prosjeku država članica europodručja. Imate baltička područja gdje je stopa inflacije gotovo dosegnula 20 posto", kazao je Savić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li Vlada zamrzavati cijene, Savić je kazao da je Vlada to već nekoliko puta naparavila s cijenom goriva.

"To nije najadekvatnija ekonomska mjera jer je to narušavanje tržišnog natjecanja i to ne rješava problem inflacije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da će Vlada odlučiti s kojim mjerama će ići u smanjenje ublažavanja rasta cijena.

"Imamo intervencije koje su vezane uz stopu PDV-a, energetske kompanije, umirovljenike. Jesen ćemo dočekati tako da smo smanjili stope PDV-a na način da cijene plina i energenata su puno manje porasle nego što bi trebale. To je jedno od rješenja i ne može Vlada biti jedina koja daje rješenje. Prognoze inflacije su takve da očekujemo ublažavanje pritisaka na inflatorni rast u drugoj polovici ove godine prvenstveno zbog energenata tako da prognoze kretanja inflacije su upola manje nego za ovu godinu. Očekujemo da taj proces jenjava. Vlada donosi mjere, one su velike, dopustite da stupe na snagu jer nisu do kraja sve provedene. Ako će biti potrebno, ono što je u okviru mjera Vlade bit će dodatno napravljeno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast kamata

Na pitanje što ako ugosititelji na ljeto dignu cijene računajući da će tako preživjeti godinu, jer će se tako naplatiti od turista, ali će iste cijene plaćati i domaći, Savić je kazao da to nije neki izlaz.

"Govorimo o turistima koji dolaze. Konkurencija čini svoje, to će isto utjecati. Možda pitanje implicira uvođenje eura. Tržište će učiniti svoje, a vjerujemo što se tiče poduzetnika da neće zlorabiti uvođenje eura i neke druge van tržišne okolnosti koje mogu utjecati na rast cijena", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i kako će porast kamata utjecati na građane.

"Što se tiče kamatnih stopa u trendu su pada, sada su neke u rastu. Postoje mjere koje će olakšati. HBOR će ovih dana objaviti mogućnost prijave poduzetnika na tzv. financijske instrumente, prijavu konkretnih projekta uz visoke subvencije kamatnih stopa. To su sredstva koje dobivamo iz mehanizma za oporavak i otpornost gdje će u nekim situacijama subvencija kamatnih stopa biti do 75 posto. Postoji način olakšavanja, u ovim trenucima postoje izvori koji će biti jeftiniji nego što bi inače bili", kazao je Savić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo