poznat po knjizi 'dalmatinske riči' / Preminuo splitski pisac, publicist, novinar i urednik, Srećko Lorger: Njegova djela i dalje privlače pažnju javnosti i struke

Image
Foto: Facebook

Posljednji ispraćaj Srećka Lorgera bit će u utorak, 1. veljače u 10.30 sati na groblju Lovrinac

29.1.2022.
16:38
Facebook
VOYO logo

U Splitu je danas u 78. godini preminuo Srećko Lorger, pisac, publicist, novinar i urednik, piše Slobodna Dalmacija.

Srećko Lorger rođen je 17. prosinca 1944. godine u Dubrovniku. U Splitu je završio Gimnaziju, nakon čega u Zagrebu diplomira komparativnu književnost i slavistiku. Nakon diplome počinje raditi u Nakladnom zavodu Marko Marulić u Splitu u kojem kao urednik potpisuje nekoliko biblioteka. Osim toga urednik je časopisa Vidik i lista Gdje, a autor je i nekoliko zbirki poezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza sebe je ostavio nekoliko književnih naslova koji su privukli, a i dalje privlače pažnju javnosti i struke. To je u prvom redu knjiga "Dalmatinske riči" za koje je, recimo, prof. dr. Joško Božanić zapisao da su "nezaobilazan prinos koji obogaćuje hrvatski leksički fond riječima od kojih mnoge ne bi smjele biti tretirane kao regionalizmi jer nemaju alternative. Riječ je o kapitalnom djelu hrvatske leksikologije, o izvornom znanstvenom radu, koji će, uvjereni smo, biti prihvaćen kao nezaobilazno djelo u istraživanju dalmatinskog leksika".

Image
kao iz filma /

Muškarac je proveo gotovo 20 godina u zatvoru, a potom je ubojstvo za koje je kažnjen priznao njegov brat blizanac

Image
kao iz filma /

Muškarac je proveo gotovo 20 godina u zatvoru, a potom je ubojstvo za koje je kažnjen priznao njegov brat blizanac

Važna je i nastavak "Dalmatinskih riči", "Sve je to jena kužina", u kojoj se Lorger ponovno upućeno i široko, stručno i angdotalno, sa znanjem i ljubavlju bavi dalmatinskim leksičkim blagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećko Lorger je kao član Dalmatinske akcije, koju je vodila njegova supruga dr. Mira Ljubić Lorger, bio optužen da je suodgovoran za miniranje vlastitih stranačkih prostorija 28. rujna 1993. Zbog toga je Srećko Lorger, zajedno sa Zoranom Ercegom, Mirom Bogdanovićem i drugima, proveo dva mjeseca u pritvoru. Nakon toga su pušteni, a godinama poslije dobili su sudsku satisfakciju o nedužnosti. Prekasno, trajna šteta po njih i po stranku već je bila napravljena. Kao i drugima od pritvorenih, to je ostavilo trajne posljedice i na Srećkovo zdravlje, ali i financije.

Posljednji ispraćaj Srećka Lorgera bit će u utorak, 1. veljače u 10.30 sati na groblju Lovrinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo