PRODULJEN ROK DO LIPNJA 2023. / Preokret! Bruxelles Hrvatskoj ipak produljio rok za potrošiti 5 milijardi kuna na obnovu od potresa. Hoće li uspjeti?

Argumenti koji su rok produljili za godinu dana su bili dva potresa, progresivne štete i korona

17.2.2022.
18:40
VOYO logo

Pandemija, ali i drugi jaki potres koji je poslije uzrokovao progresivnu štetu, razlog su spore obnove, uvjerio je premijer Andrej Plenković u Bruxelles Ursula von der Leyen koja je pristala dati novu šansu Hrvatskoj i produljenje od godinu dana. 

Nekad samo jedan poziv, a nekad dolazak u Bruxelles, argumentacija pa stisak ruke i problem riješen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam čekao da dođem, lijepo odrazgovaram i riješim. Sada kad smo rasterećeni tih rokova koji su izgledali nepremostivi rješenje se uvijek nađe kad ima dobre volje i argumentacije. To je jedna poruka, a nikakvo likovanje", rekao je premijer.

Image
obnova /

Oporba pozdravila produljenje roka korištenja europskog novca: 'Vrijeme je da zasuču rukave'

Image
obnova /

Oporba pozdravila produljenje roka korištenja europskog novca: 'Vrijeme je da zasuču rukave'


Argumenti koji su rok produljili za godinu dana su bili dva potresa, progresivne štete i korona. Ukratko: viša sila.

"Razgovarali smo o radovima na obnovi uz potporu EU-a nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. S obzirom na iznimne okolnosti, Komisija će pozitivno gledati na zahtjev za usklađivanje rokova za povlačenje sredstava do lipnja 2023.", napisala je na Twitter Ursula von der Leyen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do lipnja je Hrvatska trebala potrošiti 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti za konstrukcijsku obnovu javnih zgrada. Zamjenik gradonačelnika kaže - rok nikada nije bio produljen, sada im je laknulo.

"Ovo nas raduje, ovo otvara novi manevarski prostor. I alokacija koja je bila predviđena za Zagreb od dvije milijarde kuna, mi smo sada prijavili u punom iznosu i ugovorili projekata i radova u pola toga iznosa", kazao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika.

Oporba je prošli mjesec u saborsku proceduru poslala prijedlog opoziva ministra Horvata. Hoće li odustati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma niti slučajno! Ministar Horvat je nesposoban za obaviti taj posao. Ministar Horvat ga neće ni napraviti. To je puno riječi i malo djela. Sad je razlog da se taj nesposobni ministar makne i da se tog posla primi netko tko zna, može i hoće", rekla je zastupnica Anka Mrak-Taritaš.

Premijer očekuje intenziviranje rada ministara. Kaže, vremena ima dovoljno, sredstva će se sigurno iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovaj način kao što sam i ranije rekao da ćemo to pitanje riješiti, bez obzira na to što je bilo puno nevjernih Toma da se to ne može. Mi ovdje imamo i kvalitetne odnose pa i reputaciju", poručio je Plenković.

Kako je oporba bila ujedinjena u opozivu ministra Horvata - tako je danas ujedinjena da su ovo dobre vijesti za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako treba pozdraviti to da je rok produljen. Žalosno je da je premijer mora trošiti svoj politički kapital u Bruxelles zbog toga", kaže Bartulica.

"Drago nam je da je tante Ursula dala Plenkoviću dekanski rok, popravni. Znamo da na dekanski rok ne idu najbolji studenti", poručio je Troskot.

"Ja se samo nadam da ovo neće biti alibi Vladi RH da za još godinu dana traži još jedno produženje roka", izjavio je Ahmetović.

Činilo se da će Hrvatska morati vratiti većinu novca zbog presporog trošenja. Sada je za trošenje dobila godinu više, ali i rok koji se preklapa s obnovom Banovine, lipanj 2023.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo