Demantirao predsjednicu / Preostov odvjetnik: Grabar-Kitarović izvršila izravan utjecaj na rad Vrhovnog suda

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Istaknuo je da nitko u državi ne smije sudovima sugerirati odluku

18.12.2019.
20:36
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

Odvjetnik Ognjena PreostaNenad Strukan u srijedu je priopćio da je predsjednica Grabar-Kitarović u svojoj izjavi o njegovu klijentu povrijedila presumpciju nevinosti i namjerno izvršila izravan utjecaj na rad Vrhovnog suda koji tek mora odlučiti je li Preost kriv zbog kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.

"Kolinda Grabar-Kitarović u svojoj izjavi, protivno ustavnom načelu o presumpciji nevinosti, iznosi tvrdnju da je gospodin Ognjen Preost dio 'korupcijske hobotnice' kao i da je dio 'jednog od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske'. Pritom se poziva na nepravomoćnu presudu i 'drugostupanjski postupak protiv Ognjena Preosta zbog pronevjere milijunskih iznosa u VSOA-i'," naveo je u srijedu navečer u dopisu medijima Preostov odvjetnik Nenad Strukan, demantirajući predsjedničinu izjavu iznesenu u utorak u sučeljavanju predsjedničkih kandidata na HTV-u, kao i naknadno pojašnjenje Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strukan napominje kako je riječ o kaznenom predmetu koji se vodi na Županijskom sudu u Zagrebu, koji je odlukom Suda (na zahtjev USKOK-a) proglašen tajnim, iako se obrana optuženih tome protivila i zahtijevala da javnost vidi i čuje o čemu se u konkretnom predmetu radi.

U dopisu iz Odvjetničkog društva Strukan-Delić-Mandac, ističe se kako "iz sadržaja predsjedničine izjave jasno proizlazi da aktualna predsjednica ili ne zna ili ne poštuje pravni sustav RH jer je ovakvom izjavom povrijedila presumpciju nevinosti te je u javnost iznijela činjenice protivno zabrani zagrebačkoga Županijskog suda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štoviše, ovakvom izjavom predsjednica je očigledno namjerno izvršila izravan utjecaj na rad Vrhovnog suda koji tek mora odlučiti o tome je li Ognjen Preost kriv zbog kaznenog djela koje mu se stavlja na teret. Naime, predsjednica je jasno navela da je Ognjen Preost 'dio korupcijske hobotnice' čime je najizravnije prejudicirala sudsku odluku. Bez obzira na trodiobu vlasti koja izvršnoj vlasti zabranjuje utjecaje na odluke sudbene vlasti, treba naglasiti da nitko u ovoj državi ne smije sudovima sugerirati kakvu će odluku donijeti", navodi odvjetnik Strukan.

Napominje i da je predsjednica Grabar-Kitarović u dosadašnjim javnim nastupima jasno naglašavala kako treba poštovati presumpciju nevinosti kada se radilo o postupcima koji se vode protiv njoj bliskih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova činjenica pokazuje da je Grabar-Kitarović namjerno prekršila ustavnu presumpciju nevinosti na štetu Preosta", stoji u priopćenju.

Dodaje se i kako je osobito zanimljivo da je i prije početka ovog kaznenog postupka. također u vrijeme zadnjih predsjedničkih izbora, tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, u jeku kampanje, nastupajući na HTV-u, najavio podizanje optužnice, odnosno početak upravo gore spomenutog kaznenog postupka, a danas aktualna predsjednica i kandidat na izborima, ponovno u jeku kampanje kao borac protiv korupcije najavljuje drugostupanjski postupak, a između redaka - i njegov rezultat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Grabar-Kitarović je u srijedu, pojašnjavajući svoju izjavu sa sinoćnjeg sučeljavanja na HTV-u o tome "da se bori s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu", podsjetila da je i danas u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta, nekadašnjih djelatnika VSOA-e zbog, kako je navela, "nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji".

Dodala je da je Grdić umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice, Preost samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage. "Naravno da se borim s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Pa taj sam sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske", priopćila je Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grdić i njegov tadašnji zamjenik Preost, protiv kojih je Uskok 2013. podignuo optužnicu zbog pronevjere u VSOA-i, početkom 2018. nepravomoćno su osuđeni na tri godine zatvora jer su oštetili državni proračun za 4,9 milijuna kuna. Pravomoćna odluka Vrhovnog suda još nije donesena.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo