VERBALNI DUEL NOVAKOVIĆ I BAČIĆA / 'Presuda za Martinu Dalić još nije objavljena pa je zanimljivo otkud vam informacija o tome'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa upozorila je da gotovo godinu dana nema komunikacije s Ministarstvom uprave

29.5.2019.
21:38
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u srijedu u Hrvatskom saboru da gotovo godinu dana Povjerenstvo nema „nikakvu“ komunikaciju s Ministarstvom uprave te da ne znaju gdje je novi zakon o sprečavanju sukoba interesa, u kojem će obliku, ni kada „izaći van“.

Novi zakon nikada nismo dobili, kao ni ostali članovi radne skupine, vidjeli smo ga lani u kolovozu kada je javno objavljen i kada su ga vidjeli i drugi građani, odgovorila je Novaković zastupnicima koje je zanimalo kad će novi zakon, s obzirom da je ministar uprave Lovro Kuščević najavio da će biti donijet do ljeta i da se neće baviti trivijalnim stvarima, poput toga tko ima kuću od 100 kvadrata, nadstrešnicu ili roštilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministrovih izjava, oporba iščitava njegovu želju da se Povjerenstvo ušutka, odnosno da mu se podrežu krila i poručuje da to neće dopustiti.

Takav, eventualni pokušaj, izazvao bi puno veću reakciju nego u slučaju Zakona o financiranju političke kampanje, tako da ne bi zasjedali jednu noć, nego nešto duže, poručuje Arsen Bauk (SDP) koji, kao i Miro Bulj (Most) traži od Novaković odgovor osjeća li pritisak izvršne vlasti, kad se Povjerenstvu poručuje da se neće baviti trivijalnim stvarima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Napad je definitivno, ako vam netko kaže da ste samovoljni i da će vam smanjiti ovlasti. To je apsolutno napad preko medija, ja na to neću, niti bih trebala odšutjeti“, odgovara predsjednica Povjerenstva i tumači kako ni u jednom trenutku nije inicirala sukob s Kuščevićem.

„Kada nas napada preko medija, samo uzvratim, jer neću dopustiti da netko napada Povjerenstvo“, istaknula je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Osjećamo li zbog toga pritisak, s obzirom da nam je resorni ministar, da kroji zakon za koji ne znamo kako će u konačnici izgledati, to je određena vrsta pritiska“, 'priznala' je Novaković u saborskoj raspravi o radu Povjerenstva u 2017. , dok mu je predsjednica bila Dalija Orešković.

Ta presuda za Dalić još nije objavljena, pa je zanimljivo otkud vam informacija o tome, uzvratila je Branku Bačiću (HDZ) koji se zanimao je li točna informacija da je prošli tjedan Upravni sud po tužbi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić poništio rješenje Povjerenstva da je prekršila načelo obnašanja dužnosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić je, navodno, u tužbi navela kako ste se kao predsjednica Povjerenstva trebali izuzeti, jer ste na to mjesto došli kao bivša zaposlenica HUP-a čiji je jedan od najvećih financijera bio Agrokor, odnosno Ivica Todorić, kazao je Bačić.

Novaković je potvrdila da je sud donio „jednu odluku“ koja nije pravomoćna, te istaknula da odluka Povjerenstva nije poništena, niti je sud ulazio u to je li se ona trebala izuzeti ili nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Todrića ne znam, niti je moja pozicija ikada ovisila o njemu“, kazala je, držeći da se „apsolutno“ nije trebala izuzeti u tom slučaju, ali da će o tome odlučivati netko drugi.

U opširnoj raspravi o radu Povjerenstva, Damir Felak (HDZ) „zanimljivim“ je nazvao rješenje po kojemu osoba koja želi biti izabrana u to tijelo pet godina prije ne smije biti član stranke, a kad napusti Povjerenstvo može se već sutra 'baciti' u politiku. Ne baca li to sumnju na neke odluke koje je Povjerenstvo donijelo kad mu je Orešković predsjedala, zapitao se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Đakić (HDZ) zamjerio je Novaković da nije spomenula presudu Upravnog suda koja je se tiče „konstatacije“ da Povjerenstvo nekada pribjegava konstrukcijama o nekim dužnosnicima. Upravni sud smatra da Povjerenstvo nije ovlašteno zadirati u rad demokratski i neposredno izabranih nositelja izvršne vlasti, kao što je slučaj kod Milana Bandića, rekao je Đakić koji drži da korištenje Povjerenstva u izborno vrijeme šteti i Povjerenstvu i dužnosniku kojim se bavi. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo